Satelitul marțian Deimos a eclipsat planeta Jupiter.
În fiecare oră a zilei, în fiecare zi a anului, Sistemul nostru Solar este funcționează dincolo de cerul albastru pal al Pământului. Uneori – dacă suntem la locul potrivit și la momentul potrivit – ajungem să vedem evenimente astronomice dintr-o altă perspectivă.
O mică navă spațială aflată la peste 100 de milioane de kilometri de Pământ s-a întâmplat să fie în locul potrivit și la momentul potrivit .
În activitatea sa de monitorizare a planetei roșii, sonda Mars Express a Agenției Spațiale Europene a surprins recent o eclipsă care a implicat luna marțiană Deimos și Jupiter cu cei patru sateliți galileeni ai săi.
Pe 14 februarie 2022, alinierea acestor corpuri astronomice a fost surprinsă de camera de filmat, într-o serie de 80 de imagini care au fost apoi unite într-un film.
„O astfel de aliniere”, a scris ESA într-o declarație, „este extrem de neobișnuită, deoarece Deimos trebuie să fie exact în planul orbital al lunilor lui Jupiter pentru ca alinierea să aibă loc”.
Videoclipul prezintă satelitul Deimos, care are doar 15 kilometri lungime, mișcându-se încet de la stânga la dreapta. Pe măsură ce trece, eclipsează luna de gheață Europa și luna uriașă Ganymede, care apar ca niște puncte, asemănătoare stelelor; apoi discul lui Jupiter; urmată de luna vulcanică Io. În cele din urmă eclipseaă Callisto, a doua ca mărime dintre lunile lui Jupiter.
Aceste observații au permis oamenilor de știință de pe Marte să măsoare cu mai multă precizie poziția și orbita lui Deimos, ceea ce este greu de realizat de pe Pământ, deoarece lunile marțiane sunt extrem de mici. Înțelegerea orbitelor lor poate fi cheia pentru a înțelege de unde provin. Nu este clar dacă Deimos și cea mai mare dintre cele două luni, Phobos, au făcut odată parte dintr-un corp mai mare care s-a dezintegrat sau dintr-un asteroid în trecere care a fost capturat de gravitația lui Marte, conform Science Alert.
CITEȘTE ȘI - Eclipsă parțială de Soare vizibilă din România. Când va avea loc fenomenul astronomic / simulare video
Pagina de Facebook Povești cu Stele a prezentat imagini cu fenomenul „Stâlpul Soarelui“ care au fost surprinse pe cerul de deasupra României:
„Dimineața, matinal nevoie mare, lipesc nasul de geam căutându-l pe Mercur. E dificil de observat, dar nu imposibil, mai ales dacă știi unde să îl cauți.
Spre răsărit, nori, ca de obicei. Frumoși, colorați, dar... nori.
Și pe la 7 fără 5 minute (voi ce credeți că înseamnă „matinal“?) văd un bănuț de lumină roșie strălucitoare apărând la 3-4 grade deasupra orizontului.
Mai departe... doar nu era să stea acolo, cuminte, la locul lui! A început să crească deasupra orizontului mai ceva ca săbiile laser din Star Wars! Până am luat aparatul de fotografiat deja coloana de lumină se întinsese pe mai bine de 10 grade, colorată și foarte strălucitoare, imposibil să nu le sară în ochi celor din trafic ce se deplasau spre serviciu!
Un astfel de fenomen optic se numește ”sun pillar” sau ”stâlpul soarelui” - o coloană verticala de lumina ce se formează deasupra sau dedesubtul soarelui in prezenta particulelor de gheață din atmosferă.
Acum, să nu credeți că este cine știe ce fenomen spectaculos de rar - a mai fost unul acum două zile, la apus, însoțit și de doi sori falși. Totul e să priviți din când în când cerul!“, se arată în postarea de pe pagina Povești cu Stele (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu