Preluarea celei mai mari edituri și principalului lanț de librării din Ungaria de către o fundație privată care are legături strânse cu prim-ministrul țării, Viktor Orbán, a determinat părăsirea autorilor care se tem că tranzacția anunță un pas suplimentar în reprimarea libertăților mass-media din țară.
Grupul Libri, care include editura Libri, un lanț de 57 de librării cu același nume a anunțat săptămâna trecută că a vândut 98,5% din afaceri către Mathias Corvinus Collegium (MCC), un colegiu privat care a primit sume mari de finanțare directă de la guvern, în 2020, scrie The Guardian.
Consiliul de administrație al MCC, care a fost asemănat cu un teren de antrenament pentru viitoarele cadre ale partidului populist Fidesz, condus de Orbán, este prezidat de Balázs Orbán, directorul politic și consilierul strategic al primului ministru. Începând cu 2021, se înțelege că MCC controlează active care valorează mai mult decât bugetul anual al întregului sistem de învățământ superior al Ungariei.
Preluarea, care încă nu a fost aprobată de autoritățile de concurență, dar care se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul lunii, va face din statul maghiar jucătorul dominant pe piața maghiară de publicare. Magazinele Libri reprezintă aproape jumătate din piața comerțului cu cărți a țării, iar brațul său de publicare reprezintă aproape o cincime din cărțile publicate.
Pe lângă primirea unuia dintre cele mai prestigioase premii literare ale țării, Libri publică și traduceri ale unor proeminenți autori de limbă engleză care au susținut libertatea de exprimare în operele lor, precum Margaret Atwood și Salman Rushdie.
În timp ce fondatorul Libri rămâne în consiliul de administrație al editurii, iar directorul editorial a spus că nu se aștepta la nicio „schimbăre vizibilă” în producția literară, există temeri că, prin intermediul MCC, guvernul se va strădui să stabilească o hegemonie similară în literatura maghiară pe care a obținut-o în mass-media și teatru.
În semn de protest față de preluare, Éva Péterfy-Novák, o autoare maghiară cu bestselleruri, a anunțat că și-a reziliat contractele existente cu Libri și că nu-și va mai publica lucrările prin intermediul editurii în viitor.
„Această editură a fost ca o familie pentru mine și nu vreau să fac parte dintr-o familie în care Fidesz este patriarhul”, a spus ea. „Este de neconceput pentru mine să sărbătoresc cina de Crăciun cu acei oameni care domină întreaga țară, care mint, fură și folosesc propaganda pentru a spăla creierul colectiv al societății.
Sunt sigură că se va întâmpla același lucru ca și cu universitățile, teatrele sau [fostele portaluri de știri independente] Index și Origo, și anume că vor prelua controlul deplin și vor folosi Libri în propriile lor scopuri ideologice și politice. E doar o chestiune de timp."
Un autor stabilit în Berlin, Mátyás Dunajcsik, în vârstă de 39 de ani, care a lucrat la Editura Libri ca redactor-șef pentru ficțiune literară de la înființarea din 2011 până în 2014, a descris MCC drept „o organizație care, prin conferințele și publicațiile sale, răspândește în mod activ propaganda de război rusă, misoginia, xenofobia, homofobia și transfobia și face parte din proiectul actualului guvern maghiar de a reprima infrastructura culturală complecă a fostei mele patrii”.
„De acum înainte, fiecare carte publicată sau vândută în librăriile Grupului Libri finanțează direct această organizație”, a continuat el.
Într-un interviu acordat The Guardian, Dunajcsik a spus că i-a fost mai ușor să ia decizia pentru că nu mai locuiește în Ungaria. „În Europa, avem mecanisme de protecție pentru când scriitorii sunt arestați sau împușcați”, a spus el. „Dar acesta este un fel de înăbușire a libertății de exprimare mult mai calmă și mai inteligentă. Funcționează în principal prin definanțare sau însușire.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News