O nouă erupţie vulcanică este aşteptată în Islanda din cauza unei noi serii de seisme care s-au produs în perioada recentă, informează miercuri DPA.
Noi imagini din satelit ce arată Peninsula Reykjanes, situată la sud-vest de Reykjavik, arată mişcări clare ale magmei sub scoarţa Pământului între munţii vulcanici Fagradalsfjall şi Keilir, a raportat postul radiofonic RUV.
De aceea, geologii sunt de părere că este foarte posibil ca o erupţie vulcanică să se producă în acea peninsulă în zilele sau în săptămânile următoare.
Potrivit Agenţiei de Meteorologie din Islanda, fluxul de magmă de sub muntele Fagradalsfjall se deplasează cu o viteză de două ori mai mare decât în timpul erupţiei care s-a produs în primăvara anului 2021.
Atunci, lava a ţâşnit din scoarţa din acea zonă timp de mai multe luni, erupţia fiind precedată de o serie de seisme.
Şi de această dată scoarţa terestră din Peninsula Reykjanes a fost zguduită aproape fără încetare: mii de seisme au fost înregistrate de autorităţile islandeze începând din weekendul trecut, inclusiv un cutremur cu o magnitudine de peste 4 şi care s-a produs miercuri dimineaţă, scrie Agerpres.
Mai mulţi cercetători avertizează că vulcanul de pe insula Santorini ar putea erupe. Semnalul de alarmă este tras la puţin timp după ce autorităţile au anunţat că hotelurile de pe insulă sunt la capacitate maximă în luna august.
Un grup de cercetători care colaborează pentru crearea unei hărţi geomorfologice a insulei Santorini sunt convinşi că insula prezintă "risc ridicat pentru evenimente vulcanice şi seismice".
Lucrarea arată că "hărţile geomorfologice submarine sunt folosite pentru a oferi context geologic şi informaţii spaţiale asupra formelor de relief şi a pericolelor geologice din zonă pentru a îmbunătăţi managementul de risc".
Vulcanul Thera, din Santorini, este un punct turistic important, scrie greekreporter.com. Acum, se pare că "sunt semnale, încă minore, că vulcanul din Santorini s-ar putea trezi în viitorul apropiat (câteva luni sau câţiva ani). A prezice dacă şi unde va avea loc o nouă erupţie este imposibil, pentru că vulcanii sunt imprevizibili", transmite site-ul Descoperiri Vulcanice.
"Ce este sigur este, însă, că vulcanul va erupe în viitor, pentru că este departe de a fi stins", mai arată sursa citată.
În ultimii 2000 de ani, vulcanul a erupt de nouă ori, ultima dată fiind chiar în 1950. Cea mai importantă erupţie, de nivel cataclismic, a avut loc acum 3666 ani, când civilizaţia minoană înfloritoare de pe insulă a fost ştearsă de pe faţa pământului.
Secretariatul General pentru Protecţie Civilă al Greciei spune acum că are un plan de intervenţie în cazul unui asemenea dezastru. Acest plan, supranumit Talio, include răspunsuri de urgenţă şi management de risc pe termen scurt în cazul unei erupţii vulcanice.
Presa elenă spune, însă, că este neclar cum un plan pe hârtie ar putea fi util în cazul unei erupţii spontane, similare cu cea care a zguduit White Island din Noua Zeelandă în decembrie 2019. La acea vreme, 21 de turişti au fost ucişi.
Secretariatul spune, însă, că nu sunt semne că vulcanul va erupe prea curând. Zona este însă una fierbinte din punct de vedere geologic şi mai are un vulcan în apropiere, subacvatic, la doar 8,5 kilometri distanţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News