O expediţie a reconstituit trecerea Alpilor de către Francisc I în 1515

O expediţie cu cai şi bărbaţi în armuri, organizată de un istoric francez, a reuşit să reconstituie trecerea Alpilor de către Francisc I, în 1515, informează AFP.

Zeci de persoane, printre care şi patru bărbaţi în armuri de epocă, acompaniaţi de cai, au plecat sâmbătă din satul Maljasset, din apropierea graniţei, pentru a ajunge în Italia prin "Col de Mary", o trecătoare situată la 2. 600 de metri deasupra nivelului mării, în încercarea de a reface drumul parcurs de monarhul francez înainte de bătălia de la Marignan, în apropiere de Milano, în 1515.

Expediţia, organizată de istoricul Stephane Gal, a fost încununată de succes, însă grupul a fost nevoit să renunţe să se întoarcă pe acelaşi traseu duminică din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. 

După un parcurs de 14 kilometri, pe o diferenţă de nivel de 700 de metri, grupul a ajuns în siguranţă în Italia, dar a trebuit să oprească pe partea italiană în urma unor furtuni.

Duminică la prânz, autobuzele i-au recuperat pe excursionişti pentru a-i duce înapoi la Maljasset, a precizat Stephane Gal.

"Experimentul ştiinţific a reuşit, s-a dovedit că cineva putea trece muntele cu armuri şi cai", a precizat Gal pentru AFP.

Doar o mică echipă, însoţită de câţiva măgari, s-a aventurat înapoi prin Col de Mary, a adăugat el.

Cercetător la Universitatea din Grenoble, Gal a conceput acest proiect după ce a citit o scrisoare trimisă de Francisc I mamei sale, Louise de Savoia, în timpul acestei călătorii, în august 1515, în care regele Franţei povestea că este "extrem de supărat să poarte hamul (armura) printre aceşti munţi".

Printre participanţii la expediţie s-a numărat campionul paralimpic la ciclism Patrick Ceria, şi sponsorul expediţiei, omul de afaceri irlandezo-australian Cameron O'Reilly.

Acesta din urmă şi-a denumit în 2003 compania sa de investiţii Bayard Capital în semn de admiraţie faţă de cavalerul francez Bayard, o figura majoră a bătăliei de la Marignan (prima victorie a tânărului Francisc I şi a aliaţilor săi veneţieni asupra elveţienilor care apărau Ducatul Milanului).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel