Îngrijirea pielii este un subiect la ordinea zilei în rândul femeilor.
Iar odată cu venirea menopauzei, pielea se deteriorează, iar ridurile sau semnele de îmbătrânire își fac apariția. În prezent, avem la dispoziție diferite soluții pentru a atenua acest efect: creme „antiaging”, tratamente estetice, alimentație... dar, ai auzit vreodată de suplimente? După vârsta de 50 de ani, nivelurile de colagen scad, iar acest lucru provoacă riduri sau pierderea fermității pielii. De aceea, experții recomandă utilizarea unui supliment dacă vrei să reduci acest impact.
Vorbind despre suplimentul de colagen, deși există multe tipuri, Sara Burillo Martínez, specialistă în Dermatologie și membră a Grupului Top Doctors, dezvăluie pentru Mujer.es care este cel mai bun supliment și ce efecte poate avea acesta în timpul menopauzei. Utilizarea suplimentelor este un subiect de dezbatere, din cauza posibilelor contradicții sau riscuri. Specialista lămurește toate îndoielile.
Așa cum explică specialista în menopauză, există un deficit de colagen în derm, deoarece acesta începe să scadă încă de la 25 de ani. Din punct de vedere estetic, deficitul de colagen în structura pielii favorizează apariția pierderii de fermitate și a ridurilor fine.
Dar, pe lângă efectele pe care le poate avea asupra pielii, s-a demonstrat că suplimentele de colagen pot fi benefice și în alte aspecte foarte importante pentru sănătatea feminină. Printre altele, poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Așa a explicat Institutul Menopauzei: „Consumul de colagen ca supliment ajută într-o anumită măsură la prevenirea bolilor cardiovasculare, întărind direct sistemul cardiovascular”.
De asemenea, colagenul ajută la creșterea colesterolului bun HDL cu o medie de 6%. Pe de altă parte, este un mare aliat în creșterea masei musculare. IM a menționat că „unele studii sugerează că suplimentele de colagen ajută la creșterea masei musculare la persoanele cu sarcopenie, o pierdere a masei musculare care apare odată cu îmbătrânirea”.
Care este cel mai bun supliment de colagen în menopauză?
Suplimentul ideal, conform Sarei Burillo, este cel care conține peptide de colagen hidrolizat, preferabil de origine marină. Dacă vrei să observi efectele, trebuie să le iei timp de cel puțin 2 luni. Un studiu extins din 2023 a demonstrat că colagenul oral „poate îmbunătăți hidratarea și elasticitatea pielii”, adaugă aceasta.
În ceea ce privește contraindicațiile consumului de colagen, acestea sunt destul de rare. Dermatologul subliniază alergia la unul dintre componentele produsului specific. De asemenea, trebuie avut în vedere că fiecare supliment are o compoziție globală variabilă, așa că „trebuie să ne informăm despre ce conține fiecare produs în parte”.
Pentru a obține beneficiile pe care le oferă suplimentele de colagen, trebuie să ții cont de câteva aspecte atunci când le iei
Ideal, conform Burillo, este să integrezi suplimentele „în cadrul unor obiceiuri de viață sănătoase”. Adică să ai o alimentație sănătoasă, bogată în proteine (carne, pește, ouă), să bei 2 litri de apă pe zi, să faci exerciții fizice și să dormi cel puțin 7 ore.
De asemenea, rezultatul poate fi amplificat cu tratamente într-o clinică pentru a induce colagen, în special injectabile precum hidroxiapatita calcică sau lasere care stimulează dermul.
Dar, pe lângă suplimentele sau tratamentele estetice, se poate crește producția de colagen și cu alimente bogate în această proteină. Deși deteriorarea pielii este un proces natural, este posibil să-l întârzii introducând în dieta ta alimente care conțin colagen.
Alimentele bogate în vitamina C, zinc, glicină și cupru, precum și alimentele bogate în proteine (de origine animală sau vegetală) furnizează nutrienții și aminoacizii necesari pentru a menține pielea, mușchii și tendoanele mai sănătoase și mai tinere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci