O erupție rară de lumină provenită de la o stea va fi probabil vizibilă cu ochiul liber pe Pământ, într-un spectacol ceresc trecător, dar potențial uluitor, pe care oamenii de știință îl numesc "un eveniment unic în viață".
Termenul tehnic pentru explozia cosmică iminentă este nova, care se produce atunci când o stea "white dwarf" se aprinde brusc și spectaculos pe cerul nopții. "White dwarf" este modul în care astronomii descriu o stea aflată la sfârșitul ciclului său de viață, după ce și-a epuizat tot combustibilul nuclear și a rămas doar nucleul, potrivit CBS.
"Este un eveniment unic în viață care va crea o mulțime de astronomi amatori noi, oferind tinerilor un eveniment cosmic pe care să îl poată observa singuri. Își vor putea pune singur propriile întrebări și își vor putea colecta propriile date", a declarat Rebekah Hounsell, cercetător asistent la NASA. "[N.r., Acest eveniment] va alimenta următoarea generație de oameni de știință", a mai spus acesta.
Din moment în moment, oamenii de știință se așteaptă ca o nova din Corona Borealis a Căii Lactee să trimită o lumină atât de puternică în spațiu încât ochiul liber o poate observa, relatează NASA. Acest lucru se va materializa într-un punct întunecat din constelație, unde interacțiunile violente dintre o "white dwarf" și o "red giant" urmează să culmineze în această explozie masivă. O "red giant" este o stea aflată pe moarte în faza finală a ciclului său de viață, devenind din ce în ce mai turbulentă pe măsură ce se extinde și expulzează periodic material din straturile sale exterioare, în episoade intense.
Cunoscute sub numele de T Coronae Borealis, "white dwarf" și "red giant" se preconizează să creeze o explozie vara aceasta. Steaua roșie din această pereche este constant "dezbrăcată" de hidrogen pe măsură ce își continuă drumul spre colaps total, în timp ce steaua albă din apropiere atrage acel material în propria sa orbită, conform NASA. Hidrogenul expulzat din steaua albă se acumulează pe suprafața stelei albe de-a lungul mai multor decenii, până când căldura și presiunea cresc atât de mult încât determină o explozie termonucleară în toată regula.
Explozia, asemănătoare cu o bombă nucleară în aspectul său, ajută steaua să elimine acel material în exces. Erupția va fi probabil vizibilă pe Pământ timp de aproximativ o săptămână, însă atât "white dwarf", cât și "red giant" din sistemul T Coronae Borealis vor fi încă intacte atunci când vor dispărea de pe cer. În acel moment, procesul de acumulare a hidrogenului între cele două stele reîncepe și va continua până când acumularea de material pe steaua albă își va atinge pragul și va exploda brusc.
"Există câteva nove recurente cu cicluri foarte scurte, dar, de obicei, nu vedem adesea o erupție repetată într-o viață umană", a conchis Hounsell.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News