Va avea loc un fenomen extrem de rar: o explozie stelară. Vestea bună este că va putea fi observată și cu ochiul liber!
Și stelele mor la un moment dat. Este și cazul lui Betelgeuse, steaua care a atras atenția în 2020 din cauza strălucirii sale neobișnuite și care acum se apropie de final. Deși ar putea deveni supernovă oricând, acest spectacol nu va fi vizibil cu ochiul liber.
Totuși, există vești bune – un eveniment conex, numit „nova”, va fi vizibil pentru noi. Potrivit Universității din Warwick, acest eveniment va avea loc între lunile iunie și septembrie ale acestui an și va străluci mai puternic decât majoritatea stelelor de pe cer, creând iluzia unei noi stele strălucitoare, scria earthsky.org în urmă cu ceva timp.
Următoarea apariție a unui astfel de fenomen este așteptată peste 80 de ani. Când stelele mai mici, cum este Betelgeuse, ajung la sfârșitul vieții lor, ele pot deveni pitice albe, strălucind intens după ce și-au epuizat tot combustibilul nuclear.
Și Soarele nostru va trece printr-o transformare similară, devenind o gigantă roșie înainte de a se transforma într-o pitică albă. Stelele binare, care constau din două stele orbitând una în jurul celeilalte, sunt destul de comune. În anumite cazuri, transferul de materie între aceste stele poate duce la o supernovă de tip Ia, o explozie cu o luminozitate constantă, utilă pentru măsurarea distanțelor în spațiu. De asemenea, în sistemele binare pot apărea evenimente de tip novae.
Aceste evenimente au loc când o pitică albă atrage material de la steaua parteneră, formând un strat de hidrogen care provoacă o creștere temporară a luminozității, asemănătoare cu apariția unei noi stele. În timp, luminozitatea scade la normal, iar ciclul se reia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu