O fabrică din China dezvoltă roboți umanoizi, ce pot imita expresiile faciale și emoțiile, pentru a înlocui oamenii pe piața muncii

Sursa Foto: Facebook Meganoticias
Sursa Foto: Facebook Meganoticias

Cea mai recentă inițiativă a cercetătorilor de a substitui angajații umani cu roboți are loc într-o fabrică din China

Ex-Robots, o firmă de robotică cu sediul în orașul de coastă Dalian, din nord-estul țării, încearcă să creeze droizi cu trăsături realiste care, speră inginerii, vor fi utilizați în curând în industriile de sănătate și educație.

Imagini terifiante din interiorul fabricii Ex-Robots arată muncitori înconjurați de grămezi de capete fără trup, măști de silicon lungi până la gât și membre de rezervă, în timp ce lucrează la construirea celei mai complexe clase de produse robotice din lume.

Roboți "de sex feminin", cu peruci și fețe complet machiate, sunt expuși de-a lungul fabricii.

Mai tulburător, însă, este modul în care inginerii companiei creează "dubluri" ce sunt antrenate să reproducă expresiile și emoțiile.

O angajată Ex-Robots își mișcă capul, zâmbește și scoate limba, iar un robot umanoid îi imită exact mișcarea

O înregistrare video din interiorul fabricii arată cum, atunci când o angajată de la Ex-Robots își mișcă capul, zâmbește și scoate limba, un robot umanoid îi imită exact mișcarea.

Droizii folosesc motoare minuscule instalate în mai multe spații din capul lor și inteligența artificială pentru a recunoaște și imita comportamentul uman.

"Avem propriile noastre echipe de software și algoritmi", a dezvăluit directorul executiv al Ex-Robots, Li Boyang.

"Există multe modele și algoritmi de bază care sunt în mod obișnuit open source, pe care toată lumea îi folosește. Cu toate acestea, noi ne concentrăm mai mult pe modul în care să permitem IA să recunoască și să exprime expresii și emoții", a mai spus acesta.

El a adăugat că start-up-ul, care a fost înființat în 2009 și a început să dezvolte roboți umanoizi în 2016, lucrează, de asemenea, la "modelul său de bază".

"Modelul pe care îl realizăm este multimodal și capabil de exprimare emoțională', a spus Li. "Acesta poate percepe mediul înconjurător și poate produce un feedback fizic și facial adecvat", continuă el.

Privind în viitor, Li crede că roboții umanoizi vor avea un rol mai important în industriile din domeniul sănătății și al educației

Ex-Robots a declarat că durează între două săptămâni și o lună pentru a produce un robot umanoid, iar prețurile variază între 1,5 milioane de yeni (162.000 de lire sterline) și 2 milioane de yeni (216.000 de lire sterline). 

Până în prezent, scopul principal al roboților companiei este expunerea în muzee, unul dintre acestea fiind găzduit de Ex-Robots în aceeași clădire cu fabrica sa.

Privind în viitor, Li crede că roboții umanoizi vor avea un rol mai important în industriile din domeniul sănătății și al educației.

"Consilierea psihologică și sănătatea sunt cu siguranță scenarii de aplicații viitoare. În prezent, efectuăm cercetări conexe, cum ar fi tratamentul auxiliar și screening-ul preliminar pentru tulburări emoționale și psihologice", a spus el.

Ex-Robots și-a prezentat roboții umanoizi la Conferința Mondială a Roboților, cea mai importantă conferință și expoziție de robotică din China, în luna august a anului trecut, expunându-și capetele animatronice și roboții umanoizi.

Li, în timpul conferinței, a declarat că roboții umanoizi sunt ideali pentru roluri care necesită interacțiunea cu publicul, cum ar fi în muzee, atracții turistice, cadre școlare și "scenarii de însoțire". 

Compania a susținut că droizii personifică imaginea a ceea ce ar trebui să fie "roboții în imaginația populară - cu piele sintetică și expresii faciale realiste, completate de brațe și mâini mobile". 

Ex-Robots ar fi folosit scanarea 3D, designul digital și imprimarea 3D pentru a-și crea pielea sintetică, iar în 2023 a fost creditată ca fiind cea mai ușoară "creație" robot umanoid din lume, potrivit Interesting Engineering, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel