Un documentar american relatează povestea dezertării unei familii nord-coreene.
Un documentar făcut de Madeleine Gavin, o femeie de origine americană, relatează povestea dezertării unei familii nord-coreene. Documentarul "Beyond Utopia", din 2022, este lansat luni în Statele Unite, după ce a fost selectat în ianuarie la Festivalul de Film Sundance, din Utah, şi la Festivalul internaţional de la Durban, în Africa de Sud, transmite Agerpres, citând AFP.
Lungmetrajul se concentrează pe acţiunile unui pastor, Sengeun Kim, care a dezertat în Coreea de Sud şi care astăzi ajută familii să scape de regimul comunist al lui Kim Jong-un. Printre acestea se află familia Roh, pe care Madeleine Gavin a cunoscut-o imediat după fuga sa din Coreea de Nord, una dintre cele mai represive şi mai izolate ţări de pe planetă.
"Nu voi uita niciodată felul în care m-a privit" bunica acestei familii, a detaliat Gavin pentru AFP, povestind că la început familia Roh era "neîncrezătoare şi suspicioasă".
La acea vreme, în mintea acestei familii, "americanii existau doar pentru a ataca şi a ucide nord-coreeni", explică realizatoarea documentarului.
"Ei sunt învăţaţi că nu suntem nici măcar fiinţe umane", explică Gavin, care a început să filmeze periplul familiei Roh odată ce aceasta a ajuns în Asia de Sud-Est.
Anterior, familia Roh trecuse în China cu ajutorul unei reţele clandestine. Pastorul i-a ajutat apoi pe exilaţi să ajungă din China, un aliat al Coreei de Nord, în Vietnam, Laos şi Thailanda, înainte de a se stabili în cele din urmă în Coreea de Sud.
Pentru acest documentar au fost folosite înregistrări filmate în China de membrii reţelei clandestine conduse de pastor, înainte ca Madeleine Gavin să se poată întâlni faţă în faţă cu familia, în Asia de Sud-Est. La sosire, mulţi dintre cei care au dezertat au fost instalaţi temporar în cămine, un fel de fereastră către lumea exterioară, a explicat aceasta.
"Beyond Uptopia" urmăreşte povestea lui Soyeon Lee, o femeie care a părăsit Coreea de Nord cu mult timp în urmă şi care s-a luptat pentru a-şi aduce fiul alături.
Arestat în China, băiatul a fost trimis, însă, înapoi în ţara sa, aşa că filmarea mamei sale a "fost într-adevăr unul dintre cele mai dificile lucruri" de realizat, explică Gavin.
De la încheierea conflictului din peninsulă în 1953, care s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, cele două Corei sunt încă tehnic în război, iar graniţa lor comună este extrem de militarizată.
Phenianul, care refuză să-şi abandoneze programul nuclear, a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice în acest an, în pofida sancţiunilor internaţionale şi a avertismentelor ONU, Washington, Seul şi Tokyo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci