După moartea mamei sale, Sirine Malas a căutat cu disperare o modalitate de a-și exterioriza durerea.
Actrița a fost despărțită de mama ei, Najah, după ce a fugit din Siria, țara lor de origine, pentru a se muta în Germania în 2015.
La Berlin, Sirine a născut primul ei copil - o fiică pe nume Ischtar - și și-a dorit mai mult decât orice ca mama ei să o cunoască. Dar înainte de a avea ocazia, s-a întâmplat o tragedie.
Najah a murit în mod neașteptat din cauza unei insuficiențe renale în 2018, la vârsta de 82 de ani.
"A fost o forță călăuzitoare în viața mea. Ea m-a învățat cum să mă iubesc", spune Sirine despre mama ei.
"Totul a fost crud, pentru că s-a întâmplat brusc. Mi-am dorit foarte, foarte mult ca ea să o întâlnească pe fiica mea și am vrut să am acea ultimă reuniune", a mai adăugat aceasta.
Durerea a fost insuportabilă, spune Sirine.
"Îți dorești orice sprijin. Pentru toate aceste emoții... dacă le lași acolo, încep să te omoare, să te sufoce", a spus ea.
"Am vrut să am această ultimă șansă (de a vorbi cu mama)", spune Sirine.
După patru ani în care s-a luptat să își proceseze pierderea, Sirine a apelat la Project December, un instrument de inteligență artificială care pretinde că "simulează morții".
Utilizatorii completează un scurt formular online cu informații despre persoana pe care au pierdut-o, inclusiv vârsta, relația cu utilizatorul și un citat din persoana respectivă.
Răspunsurile sunt apoi introduse într-un chatbot de inteligență artificială bazat pe GPT2 de la OpenAI, o versiune timpurie a modelului lingvistic mare din spatele ChatGPT. Acesta generează un profil bazat pe memoria utilizatorului cu privire la persoana decedată.
Astfel de modele sunt de obicei antrenate pe o gamă vastă de cărți, articole și texte de pe tot internetul pentru a genera răspunsuri la întrebări într-un mod similar cu un instrument de predicție a cuvintelor. Răspunsurile nu se bazează pe acuratețea faptelor.
La un cost de 10 dolari (aproximativ 7,80 lire sterline), utilizatorii pot trimite mesaje chatbotului timp de aproximativ o oră.
Pentru Sirine, rezultatele utilizării chatbot-ului au fost "înfricoșătoare".
"Au fost momente pe care le-am simțit foarte reale. Au fost, de asemenea, momente în care m-am gândit că oricine ar fi putut răspunde în acest fel", spune ea.
Imitând-o pe mama ei, mesajele de la chatbotul se refereau la Sirine prin numele ei - pe care ea l-a inclus în formularul online - o întreba dacă mănâncă bine și îi spuneau că o urmărește.
"Sunt o persoană puțin spirituală și am simțit că acesta este un mijloc de a convorbi din nou", spune Sirine.
Project December are peste 3.000 de utilizatori, majoritatea dintre aceștia folosindu-l pentru a imita o persoană dragă decedată în conversații.
Jason Rohrer, fondatorul serviciului, spune că utilizatorii sunt, de obicei, persoane care s-au confruntat cu pierderea bruscă a unei persoane dragi.
"Cei mai mulți oameni care folosesc Project December în acest scop au o ultimă conversație cu persoana iubită decedată într-un mod simulat și apoi merg mai departe. Adică, sunt foarte puțini clienți care continuă să revină și păstrează persoana în viață", spune el.
El spune că nu există prea multe dovezi că oamenii devin "dependenți" de acest instrument și se luptă să renunțe la el.
Cu toate acestea, există îngrijorări că astfel de instrumente ar putea întrerupe procesul natural de doliu.
Billie Dunlevy, un terapeut acreditat de Asociația Britanică pentru Consiliere și Psihoterapie, spune: "Majoritatea terapiei de doliu constă în a învăța să te obișnuiești cu absența - să înveți să recunoști noua realitate sau noua normalitate... așa că acest lucru ar putea întrerupe procesul de doliu."
În prezent, nu există reglementări specifice care să reglementeze utilizarea tehnologiei IA pentru a imita morții.
Primul cadru juridic cuprinzător din lume privind IA trece prin etapele finale ale Parlamentului European înainte de a fi adoptat ca lege, moment în care ar urma să pună în aplicare reglementări bazate pe nivelul de risc pe care îl prezintă diferitele utilizări ale IA, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News