O femeie din Franța vrea să se căsătorească cu iubitul său care a murit și cere acordul președintelui.
O femeie din Franța dorește să se căsătorească cu iubitul său care a murit, transmite Mediafax. Este vorba despre iubita militarului francez ucis săptămâna trecută în Mali în timpul unei operațiuni a forțelor armate. Pentru a se căsători, femeia are nevoie de acordul președintelui Emmanuel Macron, anunță BFMTV.
Iubita militarului ucis în Mali ii cere lui Emmanuel Macron permisiunea unui „mariaj postum”. Ea a explicat că prin această solicitare vrea „să-i onoreze amintirea și să-i poarte numele” și „să aibă același nume cu fiul său”.
Sergentul Maxime Blasco, în vârstă de 34 de ani, a fost ucis săptămâna trecută, în Mali, în timpul unei operațiuni militare. El a lăsat în urmă un copil de opt ani.
Înmormântarea cu onoruri militare are loc miercuri la Paris. Înainte de ceremonie, femeia i-a cerut președintelui să-i aprobe cererea, anunță BFMTV.
În Franța, căsătoria postum este permisă, însă doar președintele Republicii poate să o autorizeze, prin decret. Este o procedură excepțională care servește la recunoașterea uniunii cu persoana decedată.
În timpul Primului Război Mondial (1914-1918), câteva femei s-au măritat (civil), prin procură, cu soldați morți cu câteva săptămâni în urmă. Această practică a ajuns să fie numită "căsătorie cu morți" sau "căsătorie post-mortem", scrie crestinortodox.ro.
Începutul mai concret al acestei practici a avut loc în anul 1959, în Franța, în urma unei mari calamități naturale. Astfel, în ziua de 2 decembrie, când Barajul Malpasset s-a surpat, apele acestuia au omorât mai bine de 400 de oameni din localitatea Frejus. Printre victimele inundației se numără și Andre Capra, un tânăr localnic, proaspăt logodit cu Irene Jodart. Tânăra logodnică, rămasă singură, a declarat: "Mă voi căsători cu el oricum."
Astfel, spre a putea fi oficiată căsătoria cu logodnicul mort, ea a apelat la președintele francez Charles de Gaulle. Fiind sprijinită de mass-media, care căuta știri de senzație, în numai câteva luni, tânăra a primit aprobarea spre a se căsători cu logodnicul mort. Irene Jodart s-a dovedit a fi un pionier al căsătoriilor post-mortem. De atunci și până astăzi, sute de văduve au aplicat cereri de încheiere a unor căsătorii post-mortem, cu bărbați morți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu