Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, privind propunerea de comisar european a României, că e foarte important domeniul pe care o să-l reprezinte țara noastră, iar dacă pentru un portofoliu cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci va nominaliza o femeie.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, joi, importanța portofoliului european pe care România îl va ocupa, accentuând că, dacă cea mai potrivită persoană pentru acest rol este o femeie, va nominaliza o femeie. În contextul unei propuneri venite de la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ar fi solicitat ca România să propună o femeie pentru a obține un portofoliu mai important, DC News a făcut un sondaj în rândul cititorilor pentru a identifica cea mai potrivită candidată.
Rezultatele sondajului au plasat-o pe primul loc pe Roxana Mînzatu, membră PSD și europarlamentară, recunoscută pentru experiența sa vastă în domeniul fondurilor europene și al dezvoltării comunitare. Cu o carieră marcată de diverse funcții publice, inclusiv aceea de ministru al Fondurilor Europene în 2019, Roxana Mînzatu a demonstrat un angajament constant în susținerea antreprenoriatului și în implementarea programelor de suport pentru comunitățile vulnerabile.
Pe locurile următoare s-au clasat Georgiana Teodorescu (AUR), Biro Rozalia (UDMR), Diana Stoica (USR) și Ligia Deca (PNL), fiecare cu propriile realizări și competențe în diverse domenii.
Roxana Mînzatu, cu experiența sa solidă în gestionarea fondurilor nerambursabile și a inițiativelor de dezvoltare, a fost percepută de cititori ca fiind cea mai pregătită pentru a reprezenta România la nivel european, într-un rol care necesită nu doar competență tehnică, dar și abilități de negociere și viziune strategică. Nominalizarea sa ar putea aduce României un portofoliu european de mare importanță, conform dorinței exprimate de von der Leyen.
Comisia Europeană este organul executiv al UE, independent din punct de vedere politic. Comisia Europeană este singura responsabilă cu elaborarea propunerilor de noi acte legislative europene. În același timp, ea pune în aplicare deciziile Parlamentului European și ale Consiliului UE.
Conducerea politică este exercitată de o echipă de 27 de comisari (câte unul din fiecare țară a UE), coordonată de președinta Comisiei, care decide de ce domeniu politic răspunde fiecare comisar.
Colegiul comisarilor este format din președinta Comisiei, opt vicepreședinți (dintre care trei vicepreședinți executivi), Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și 18 comisari, fiecare responsabil pentru un anumit portofoliu.
Funcționarea cotidiană a Comisiei este gestionată de personalul său (juriști, economiști etc.), repartizat pe departamente numite direcții generale (DG), fiecare dintre ele ocupându-se de un anumit domeniu de activitate.
Numirea președintelui
Candidatul este nominalizat de liderii naționali în cadrul Consiliului European, pe baza rezultatelor obținute la alegerile pentru Parlamentul European. Pentru a fi ales, candidatul propus are nevoie de sprijinul majorității membrilor Parlamentului.
Constituirea echipei
Candidatul prezidențial selectează vicepreședinți și comisari potențiali pe baza sugestiilor primite din partea țărilor UE. Lista persoanelor nominalizate trebuie să fie aprobată de liderii naționali în cadrul Consiliului European.
Fiecare candidat se prezintă apoi în fața Parlamentului European, pentru a-și explica viziunea și pentru a răspunde la întrebări. Echipa formată din candidații nominalizați este apoi supusă votului în Parlamentul European. În cele din urmă, Consiliul European decide, cu majoritate calificată, numirea în funcție a comisarilor.
Mandatul Comisiei actuale se încheie pe 31 octombrie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News