Medicii ieșeni au salvat viața unei fetițe de 12 ani din Focșani, diagnosticată cu o sarcină molară.
Publicitate
Medicii de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi au reuşit să salveze viaţa unei fete de 12 ani, din Focşani, care avea o sarcină molară, informează Agerpres.
"Pacienta a ajuns la noi în data de 4 aprilie prin transfer. Acuza dureri, o stare influenţată, cu sângerări genitale în cantitate redusă, precum şi o stare de astenie. În urma unor investigaţii amănunţite care au fost făcute în cadrul unităţii noastre, cazul a fost preluat de o echipă condusă de doamna prof. dr. Grigore, care în urma unor seturi de investigaţii specifice a evidenţiat o posibilă sarcină molară. Este un caz deosebit, atât datorită complexităţii patologiei cât şi mai ales datorită vârstei pacientei. Aici vorbim despre o pacientă minoră, de 12 ani, un caz extrem de rar şi care a pus probleme din punctul de vedere al managementului şi consilierii specifice", a declarat Ciprian Ilea, medic în cadrul Maternităţii "Cuza Vodă" Iaşi.
Potrivit medicului, acest caz este foarte rar întâlnit în practica medicală. În plus, susţine medicul, o astfel de sarcină la o vârstă atât de mică pune probleme mari atât în ce priveşte capacitatea ulterioară de a mai avea copii, cât şi un eventual risc vital.
"Este vorba de o situaţie destul de rară, cu o frecvenţă specificată în literatura de specialitate de 1 la 1.000 de sarcini. Vorbim de o sarcină anormală, o sarcină patologică, în care nu era prezent un făt propriu zis. Era vorba de o masă de celule crescute anarhic, care ar fi putut compromite atât viitorul cât şi viaţa pacientei. S-a trecut la evacuarea cavităţii uterine, procedura chirurgicală a fost una complexă care a implicat şi multiple riscuri. În prealabil pacienta a beneficiat şi de o consiliere atât din partea echipei multidisciplinare cât şi din partea psihologului, pentru că vorbim de o minoră. Pacienta fiind internată cu mama, şi aceasta a beneficiat de consiliere psihologică şi consiliere în privinţa posibilelor complicaţii care pot să apară în urma unor astfel de intervenţii. Din fericire pentru echipa pluridisciplinară, totul a decurs foarte bine, evacuarea cavităţii uterine s-a desfăşurat fără incidente, pacienta având o evoluţie post intervenţională foarte bună", a mai spus medicul.
Fata urmează să fie monitorizată în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" pentru încă câteva zile, pentru ca medicii să observe cum evoluează starea de sănătate, urmând ca ulterior să fie monitorizată în alte centre medicale apropiate de locuinţa acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu