Astronomii au descoperit noi imagini fascinante ale unei galaxii eliptice care „canibalizează” galaxii mai mici din jurul său, cu ajutorul telescopului VLT (Very Large Telescope), al Observatorului European Austral (ESO).
Conform unui studiu recent publicat în revista Astronomy & Astrophysics, galaxia NGC 3640, aflată la aproximativ 88 de milioane de ani-lumină de Pământ, se află pe o traiectorie de fuziune cu o galaxie mai mică, NGC 3641, care îi va deveni următoarea „victimă”.
NGC 3640 face parte dintr-un grup de galaxii ce variază ca formă și mărime, iar analiza datelor obținute de telescopul VLT sugerează că galaxia a „înghițit” deja alte corpuri galactice în ultimele miliarde de ani. Aceasta se află acum pe cale de a fuziona cu NGC 3641, aflată pe o traiectorie aproape inevitabilă. Deși fuziunea încă nu a început, impactul gravitațional dintre cele două galaxii este tot mai puternic, potrivit Space.com.
„Galaxiile, de-a lungul vieților lor extrem de lungi, se schimbă. Pe măsură ce se mișcă prin spațiu, pot fura gaze și chiar stele de la alte galaxii sau pot fuziona”, se arată într-un comunicat al ESO. Această interacțiune galactică poate distorsiona forma galaxiei, așa cum se întâmplă cu NGC 3640, care este înconjurată de un halou difuz de lumină, o „cicatrice” a trecutelor fuziuni.
În urma coliziunilor galactice, structurile originale ale celor două galaxii implicate se schimbă. Deși NGC 3640 și NGC 3641 nu au început încă să se ciocnească, astronomii din Italia au folosit noile imagini obținute de telescopul VLT pentru a studia istoria galaxiei NGC 3640. Coliziunile anterioare ale acesteia au lăsat urme vizibile sub forma unor stele vechi, considerate „markeri fosili” care ajută cercetătorii să înțeleagă trecutul galactic.
Pe măsură ce cercetările continuă, astronomii estimează că în aproximativ 4 miliarde de ani, galaxia noastră, Calea Lactee, va intra în coliziune cu galaxia vecină Andromeda. Deși fuziunea celor două galaxii va duce la formarea unei supergalaxii, numite „Lactomeda”, este puțin probabil ca stelele celor două galaxii să se ciocnească din cauza distanțelor mari dintre ele.
Aceste descoperiri subliniază complexitatea și dinamismul universului nostru, unde galaxiile, asemenea unor entități vii, se „hrănesc” unele pe altele și se schimbă continuu în urma unor evenimente de fuziune dramatică.
Viața pe planete fără zori și amurg: Adaptarea biologică la o lume fără zi și noapte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News