Se formează găurile negre greu, cu adevărat? A apărut o nouă teorie.
Înțelepciunea convențională a astronomilor arată că găurile negre - acele fenomene excepțional de dense cu gravitație atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa - se formează doa în urma unei explozii violente, explozie numită supernova, a unei stele masive pe moarte. Dar unele găuri, se pare, se nasc într-un mod ceva mai... blând, informează Reuters.
Cercetătorii au identificat de curând o gaură neagră care pare să fi luat ființă prin prăbușirea nucleului unei stele mari aflate în chinurile sale de moarte, dar fără explozia obișnuită aferentă. Găurile negre au fost observate anterior orbitând cu o altă stea sau cu o altă gaură neagră în ceea ce se numesc sisteme binare. Dar aceasta este prima instanță cunoscută a unui sistem triplu cu o gaură neagră și două stele. Acest sistem este situat la aproximativ 7.800 de ani-lumină de Pământ în constelația Cygnus. Un an-lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an, 5,9 trilioane de mile (9,5 trilioane de km).
Această gaură neagră, numită V404 Cygni, a fost studiată pe larg de când a fost confirmată în 1992. Anterior se credea că orbitează doar cu o altă stea, dar datele de la observatorul spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene au arătat că are în schimb doi însoțitori. Cercetătorii au spus că gaura neagră, cu o masă estimată de nouă ori mai mare decât soarele nostru, este pe punctul de a "mânca" (literalmente) pe unul dintre însoțitorii săi, o stea cu aproximativ șapte zecimi mai masivă ca soarele. Această stea orbitează în jurul găurii negre la fiecare 6-1/2 zile la o distanță de doar o șapte din aceea care separă Pământul de Soare.
Cercetătorii au detectat și o altă stea de aproximativ 1,2 ori mai masivă decât Soarele legat gravitațional de acestea două, dar destul de departe, orbitându-le la fiecare 70.000 de ani la o distanță de 3.500 de ori mai mare decât cea care separă Pământul de Soare. Motivul pentru care cercetătorii suspectează o aparișie mai puțin violentă pentru această gaura neagră este simplu. Sistemul triplu s-ar fi rupt, spuneau ei, dacă steaua care a devenit o gaură neagră ar fi explodat.
Se crede că o gaură neagră se formează atunci când o stea mare epuizează combustibilul nuclear din miezul său și se prăbușește în interior din cauza propriei sale atracții gravitaționale, declanșând o explozie imensă care explodează straturile sale exterioare în spațiu. Miezul zdrobit rezultat formează gaura neagră. Dar unii astronomi au propus o altă cale care ar putea duce la formarea găurii negre numită „colaps direct” în care steaua se prăbușește după ce și-a consumat tot combustibilul, dar nu explodează.
„Noi numim aceste evenimente o „supernova eșuată”. Practic, prăbușirea gravitațională acționează prea repede pentru ca supernova să se poată declanșa și în schimb obțineți o implozie - care sună super dramatic și minunat, dar este „bândă”, în sensul că nu expulzi nicio materie”, a spus Massachusetts. Astronomul de la Institutul de Tehnologie Kevin Burdge, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.
Se estimează că membrii acestui sistem triplu s-au format pentru prima dată în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani ca stele obișnuite. „Sistemul triplu nu ar fi putut supraviețui dacă gaura neagră s-ar fi născut cu o lovitură natală, așa că această descoperire ne spune că cel puțin unele găuri negre se formează fără o lovitură – implicând mai degrabă o implozie liniștită decât o supernovă explozivă”, a adăugat astronomul Caltech și coautor al studiului Kareem El-Badry.
Se crede că unele sisteme binare cunoscute cu o gaură neagră și o stea obișnuită s-ar fi putut forma inițial ca un sistem triplu, doar pentru ca gaura neagră să înghită unul dintre partenerii săi. „Oamenii au prezis de fapt că găurile binare ale găurilor negre s-ar putea forma în mare parte prin evoluție triplă, dar nu a existat niciodată dovezi directe până acum”, a spus El-Badry.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu