O gaură neagră a fost descoperită într-o galaxie vecină Căii Lactee.
O gaură neagră, recent descoperită, a stat ascunsă într-o zonă din galaxia noastră vecină din spațiu care conține mii de stele, Marele Nor Magellanic. Gaura neagră se află la 160.000 de ani lumină distanță de Pământ și are masa de 11 ori mai mare decât a Soarelui nostru, relatează CNN.
Astronomii au descoperit-o folosind telescopul foarte mare al Observatorului European de Sud din Chile și observând modul în care gravitația găurii negre a influențat mișcarea unei stele din apropiere, care este de aproximativ cinci ori mai mare decât masa Soarelui nostru. Este pentru prima dată când acest mod de a detecta o gaură neagră este folosit și ar putea ajuta cercetătorii să descopere alte găuri negre ascunse în galaxia noastră Calea Lactee și în alte galaxii.
Cu cât astronomii învață mai multe despre găurile negre, cu atât pot înțelege mai bine cum se formează și se schimbă aceste obiecte cosmice în timp. O lucrare care descrie această descoperire a fost acceptată pentru publicare în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
„Asemenea lui Sherlock Holmes care urmărește o bandă criminală descoperind greșelile lor, ne uităm la fiecare stea din acest grup cu o lupă într-o mână, încercând să găsim dovezi pentru prezența găurilor negre, dar fără a le vedea direct”, a spus Sara Saracino, lider în cercetare și membru al facultății de inginerie și tehnologie de la Institutul de Cercetare în Astrofizică al Universității John Moores din Liverpool, într-o declarație. „Rezultatul prezentat aici reprezintă doar unul dintre ”criminalii” căutați, dar când ați găsit unul, sunteți pe cale să descoperiți mulți alții, în grupuri diferite”, a spus Saracino.
În timp ce găurile negre sunt dificil de detectat, ele tind să-și dezvăluie prezența, altfel invizibilă, prin acțiunile lor. Găurile negre emit raze X atunci când înghit materia înconjurătoare sau creează unde gravitaționale atunci când se ciocnesc una de cealaltă sau se ciocnesc cu stele neutronice dense.
Dar găurile negre nu sunt egale, iar aceasta este mai mică decât unele pe care le-au detectat astronomii înainte. Noua descoperire a fost observată de cercetători doar odată ce au putut vedea o stea cu mișcare diferită printre atâtea alte stele care nu se comportau la fel.
”Marea majoritate (n.r. - a găurilor negre) poate fi dezvăluită doar dinamic”, a declarat Stefan Dreizler, coautor al studiului și profesor la Universitatea din Göttingen din Germania, într-un comunicat. „Când formează un sistem alături de o stea, îi va afecta mișcarea într-un mod subtil, dar detectabil, astfel încât să le putem descoperi cu instrumente sofisticate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu