O gaură neagră de mărime medie, identificată în centrul unei galaxii înghițite de Calea Lactee

Foto: Pixabay, de Alexander Antropov
Foto: Pixabay, de Alexander Antropov

Astronomii au analizat un grup de stele, aparent nucleul rămas al unei galaxii relativ mici, înghițită de vasta Cale Lactee acum 8-10 miliarde de ani. Ceea ce se află în centrul acestui grup i-a entuziasmat pe cercetători.

Mișcarea neobișnuită a șapte stele din acest grup oferă dovezi convingătoare a prezenței unei găuri negre de mărime medie.. Aceste găuri negre sunt mai mari decât cele formate prin implozia unei singure stele, dar mai mici decât giganții care se află în nucleul majorității galaxiilor.

Grupul de stele, numit Omega Centauri, conține aproximativ 10 milioane de stele. Gaura neagră din centrul său are o masă de cel puțin 8.200 de ori mai mare decât cea a soarelui nostru, au spus cercetătorii. Gaura neagră supermasivă numită Sagittarius A*, aflată în centrul Căii Lactee, are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a soarelui. Aceasta este însă mică în comparație cu găurile negre supermasive din alte galaxii, care au mase de miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui.

"A existat o dezbatere lungă despre existența găurilor negre de masă intermediară în general și, în special, în Omega Centauri, iar detectarea noastră ar putea ajuta la rezolvarea acestei dezbateri”, a declarat astronomul Maximilian Häberle de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.

Această gaură neagră se află la aproximativ 17.700 de ani-lumină de Pământ. Un an-lumină este distanța parcursă de lumină într-un an, adică 9,5 trilioane de kilometri. Singura gaură neagră mai mare cunoscută din Calea Lactee este Sagittarius A*, situată la aproximativ 26.700 de ani-lumină de Pământ.

Găurile negre sunt obiecte extraordinar de dense, cu o gravitație atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa, ceea ce le face dificil de observat. Aceasta a fost detectată pe baza modului în care atracția sa gravitațională influențează viteza a șapte stele care se mișcă rapid în apropierea sa, documentată în două decenii de observații ale Telescopului Spațial Hubble.

Cercetătorii cred că galaxia mai mică, care avea poate 10% din dimensiunea Căii Lactee, găzduia o gaură neagră care, dacă ar fi fost lăsată nedisturbată, ar fi devenit supermasivă, hrănindu-se cu gaz și alte materiale atrase de gravitația sa. Dar fuziunea galactică, care a avut loc când Calea Lactee avea aproximativ un sfert sau o treime din vârsta sa actuală, a lăsat gaura neagră înghețată în timp.

"În acest proces de fuziune, galaxia și-a pierdut tot gazul, iar creșterea găurii negre centrale a fost întreruptă, lăsând-o într-o stare de masă intermediară”, a declarat Nadine Neumayer, astronom la Institutul Max Planck pentru Astronomie și coautor al studiului. Fuziunea a eliminat majoritatea stelelor galaxiei mai mici, lăsând doar grupul central - acum clusterul de stele Omega Centauri.

"Găurile negre de masă intermediară au fost suspectate în centrele galaxiilor de masă mică sau în centrele anumitor grupuri de stele. Cu toate acestea, au fost foarte dificil de detectat. Datorită masei lor mai mici în raport cu găurile negre supermasive, regiunea lor de influență este mică”, a spus Häberle. Alți candidați pentru găurile negre de mărime medie au fost identificați în cercetările anterioare.

Găurile negre care au masa unei singure stele se formează atunci când stelele mari explodează la sfârșitul ciclului lor de viață și nucleul se prăbușește în sine. "Cel mai probabil scenariu pentru formarea găurii negre de masă intermediară în centrul Omega Centauri este coliziunea și fuziunea unor stele foarte masive foarte devreme în timpul formării grupului de stele. Aceste stele se apropie foarte mult unele de altele, se ciocnesc și formează stele și mai masive care evoluează rapid în găuri negre. Gaura neagră de masă intermediară poate crește prin fuziunea mai multor astfel de găuri negre”, a spus Neumayer.

Aceste găuri negre de mărime medie pot fi cheia pentru înțelegerea formării celor supermasive. "Găurile negre de masă intermediară sunt, probabil, foarte comune, mai ales în evoluția timpurie a Universului”, a spus Neumayer. "Se crede că acestea sunt semințele găurilor negre supermasive.”, a mai adăugat el.

4o

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel