Oamenii de știință identifică o variantă specifică de genă care protejează împotriva cazurilor severe de coronavirus.
Cercetătorii au descoperit o variantă a genei de protecție care pare să protejeze oamenii de cazurile severe de COVID-19, iar descoperirea ar putea deschide noi orizonturi în lupta împotriva coronavirusului.
Într-un nou studiu, oamenii de știință au comparat informațiile de la oameni cu strămoși diferiți, uitându-se la seturi de date genetice ale persoanelor din descendențe africane și europene.
Ca atare, într-o analiză a 2.787 de cazuri de COVID-19, cumulată cu datele genetice a 130.997 de indivizi de ascendență africană, cercetătorii au identificat o alelă din genul rs10774671 care conferă protecție împotriva spitalizării COVID-19 persoanelor de ascendență africană, corespunzând celor observate anterior la europeni.
„Faptul că indivizii de origine africană au avut aceeași protecție ne-a permis să identificăm varianta unică din ADN care protejează de fapt de infecția cu COVID-19”, spune primul autor și cercetător în genomică Jennifer Huffman de la VA Boston Healthcare System.
Varianta în cauză, numită rs10774671 G, conferă protecție împotriva severității COVID-19 mulțumită alelelor asociate în populațiile non-africane, spun cercetătorii, iar analiza lor sugerează că este probabil singura variantă din spatele efectului de protecție.
Având în vedere că strămoșii africanilor nu prezintă de obicei haplotipuri de Neanderthal, spre deosebire de populațiile europene care au adoptat gene de Neanderthal prin reproducerea cu oamenii de Neanderthal în timpul migrației din Africa, varianta comună rs10774671 G există astăzi atât la africani, cât și la europeni „ca urmare a moștenirii lor. din populația ancestrală comună atât a oamenilor moderni, cât și oamenilor de Neanderthal”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
„Astfel de variante au existat la oamenii moderni de ordinul a aproximativ o jumătate de milion de ani și, prin urmare, ajung într-o stare de segregare cu diferite variante decât atunci când sunt derivate din fluxul de gene de la neanderthalieni la oamenii moderni care a avut loc acum aproximativ 60.000 de ani”.
În timp ce varianta pare să fi fost purtată de oameni de foarte mult timp, nu ar fi fost ușor de găsit, având în vedere cât de complexe sunt aceste analize genetice.
„Acest studiu arată cât de important este să includem indivizi cu strămoși diferiți”, spune cercetătorul principal și geneticianul evoluționist Hugo Zeberg de la Institutul Karolinska din Suedia.
Deși mai sunt încă multe de studiat în jurul rs10774671 G, cercetătorii sugerează că efectul protector vine din cauza efectului variantei asupra genei OAS1, care codifică o proteină OAS1 mai lungă, care este mai eficientă în descompunerea SARS-CoV-2 decât forma nealterată.
Dacă au dreptate, această perspectivă ar putea fi un pas important către noi tipuri de tratament care pot stimula răspunsul imun într-un mod similar.
„Începem să înțelegem factorii de risc genetic în detaliu, aceștia fiind cheia dezvoltării de noi medicamente împotriva COVID-19”, a spus cercetătorul principal și geneticianul Brent Richards de la Universitatea McGill din Canada, potrivit ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News