Un set de fișiere sensibile, care conțineau informații personale ale unor directori de top din domeniul aplicării legii, au dispărut vara trecută.
Dosarele ar fi trebuit să se afle sub cheie, într-o cameră de depozitare securizată în interiorul sediului central al Europol din Haga.
Totuși, mai multe fișiere sensibile ce aparțineau unor directori de top din domeniul aplicării legii, au dispărut.
De atunci, agenția de aplicare a legii din Europa a fost împotmolită într-un mister.
Potrivit unei note interne a agenției, consultate de POLITICO, și a unor discuții cu foști și actuali angajați, dosarele personale de hârtie ale directorului executiv al Europol, Catherine De Bolle, și ale altor oficiali de rang înalt au dispărut înainte de luna septembrie.
"La 6 septembrie 2023, Direcția Europol a fost informată că dosarele personale pe hârtie ale mai multor membri ai personalului Europol au dispărut", se arată în notă. Când oficialii au verificat toate dosarele agenției, au descoperit "dosare suplimentare dispărute".
Incidentul a fost subiect de discuție în agenția cu sediul la Haga, personalul făcând schimb de note cu privire la modul în care au dispărut dosarele - și, mai ales, încercând să își dea seama cum a ajuns autoritatea centrală de aplicare a legii din Europa într-o asemenea încurcătură.
"Având în vedere rolul Europol ca autoritate de aplicare a legii, dispariția dosarelor membrilor personalului constituie un incident grav de securitate și de încălcare a datelor cu caracter personal", se arată în nota împărtășită pe sistemul său intern de mesagerie și datată 18 septembrie.
Europol este una dintre cele mai mari agenții ale Uniunii Europene. Aceasta coordonează investigații și operațiuni internaționale majore cu autoritățile polițienești naționale și cu parteneri precum Interpol și FBI-ul din Statele Unite.
POLITICO a vorbit cu patru actuali și foști oficiali ai Europol care au cunoștință despre acest incident. Unele dintre dosarele pierdute au reapărut atunci când un cetățean le-a găsit abandonate într-un loc public din Haga și le-a adus la o secție de poliție locală, au declarat cei patru oficiali.
Nu a fost imediat clar cât timp au lipsit și nici de ce au fost luate din interiorul instituției, au spus aceștia.
Ca răspuns la întrebările POLITICO, purtătorul de cuvânt al poliției din Haga, Steven van Santen, a declarat "Poliția de la Haga a fost implicată în unele detalii legate de o anchetă internă în curs de desfășurare a Europol".
Dosarele personale erau cele ale directorului executiv al Europol, De Bolle, și a trei dintre directorii săi adjuncți, Jürgen Ebner, Andrei Lințǎ și Jean-Philippe Lecouffe, au declarat trei.
Există o eroare a celor de POLITICO, deoarece la momentul respectiv Andrei Lințǎ nu ocupa funcția de director adjunct. Jurnaliștii publicației au făcut o confuzie pe baza asocierii postului cu numele, persoana afecatăt de acest incident fiind un fost director adjunct.
Dosarele de resurse umane pot conține informații despre cererea de angajare a funcționarului, formarea relevantă, datele de naștere, statutul de căsătorie, persoanele aflate în întreținere, adresa actuală și alte informații obișnuite stocate de HR, a declarat unul dintre oficiali.
Temerea principală a constat în faptul că cei de la Europol nu-și doreau să se descopere cine a participat la acțiuni în derulare sau în trecut. Se pare ca aceste date critice nu au fost accesate.
În urma incidentului, șeful departamentului de resurse umane din cadrul agenției, Massimiliano Bettin, a fost pus în concediu administrativ, au precizat cei patru oficiali.
Nota internă a Europol a precizat că, "în acest context, șeful unității de resurse umane [Bettin] nu va fi disponibil până la noi ordine", iar "șeful departamentului administrativ va asigura continuitatea activității pentru gestionarea unității de resurse umane".
Un e-mail trimis de POLITICO la adresa de e-mail a lui Bettin de la Europol a primit un răspuns automat, care sună astfel: "Vă mulțumesc pentru mesaj, nu sunt disponibil. Nu am acces la mailurile mele". Pe pagina de LinkedIn a lui Bettin se arată că acesta "aplică activ" pentru un nou loc de muncă.
Într-o declarație pentru POLITICO, Bettin a spus că nu poate comenta cazul.
Fișierele sensibile ale Europol privind resursele umane pe suport de hârtie sunt păstrate într-un seif, într-o încăpere rezervată doar personalului cu acces limitat. Foarte puțini oameni cunosc codul de acces la seif, a declarat unul dintre funcționarii care avea cunoștință directă despre procedură. Nu este clar cum au fost sustrase dosarele.
Bettin, care a ocupat funcția de mareșal-șef în cadrul forțelor de poliție din Italia, era șef al resurselor umane la Europol din 2016. Agenția are un total de peste 1.400 de angajați.
O teorie este că dosarele ar fi putut fi luate pentru a-l afecta pe Bettin, în contextul unor conflicte interne din cadrul agenției, potrivit oficialilor.
Biroul de presă al Europol a refuzat să comenteze întrebările POLITICO, spunând că "nu este în măsură să comenteze" chestiuni interne, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu