India a fost prima care s-a plâns marți, când a lansat un „protest puternic” cu privire la includerea statului indian Arunachal Pradesh și a disputatuilui platou Aksai-Chin pe teritoriul chinez.
„Am depus astăzi un protest puternic pe canalele diplomatice cu partea chineză pe așa-numita „hartă standard” a Chinei din 2023, care revendică o parte teritoriul Indiei”, a declarat secretarul de externe al Indiei, Arindam Bagchi, într-un comunicat citat de CNN. „Respingem aceste afirmații, deoarece nu au niciun temei”.
Filipine a devenit ultima dintre țările vecine Chinei care a obiectat la noua hartă națională a Beijingului, alăturându-se Malaeziei și Indiei în declarații puternice în care acuză regimul lui Xi-Jinping.
1. Malaysia will send a protest note to China over its newly-published map that stakes claims over Malaysia’s maritime areas in Sabah and Sarawak.
— BFM News (@NewsBFM) August 31, 2023
Wisma Putra has said Malaysia does not recognise China’s claims, and that the map holds no binding authority over Malaysia. pic.twitter.com/iMH27fOyNh
China a publicat luni o nouă versiune a hărții sale naționale, așa cum a făcut în mod regulat cel puțin din 2006, pentru a corecta ceea ce Beijingul a numit în trecut „hărți problematice”, despre care susține că reprezintă greșit granițele sale teritoriale.
Filipine a declarat joi că a „respins” harta din cauza includerii unei linii întrerupte în jurul zonelor contestate din Marea Chinei de Sud, care a făcut obiectul unei hotărâri a tribunalului internațional în 2016, care a fost în favoarea Manilei.
Harta este „cea mai recentă încercare de a legitima pretinsa suveranitate și jurisdicție a Chinei asupra caracteristicilor și zonelor maritime filipineze (și) nu are nicio bază în temeiul dreptului internațional”, a declarat Departamentul de Afaceri Externe al Insulelor Filipine, într-un comunicat.
De la ascensiunea sa la putere în 2012, liderul Xi Jinping a încercat să transforme China într-o superputere globală, împingând o politică externă agresivă și făcând mișcări mai îndrăznețe în mai multe puncte cheie din Asia.
Disputa pe hartă vine la câteva zile după ce prim-ministrul indian Narendra Modi și Xi au avut o întâlnire față în față, rară, în Africa de Sud, unde au convenit să „intensifice eforturile” pentru a reduce tensiunile la granița lor, o mișcare care a fost văzută ca un pas către repararea relației dintre cele două.
De asemenea, harta a apărut după ce India și China s-au angajat în cea de-a 19-a rundă de discuții pentru a-și rezolva problema graniței și înainte de o potențială întâlnire între Modi și Xi la summitul G20 de la New Delhi, de săptămâna viitoare – dacă Xi va participa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News