O icoană ortodoxă a devenit noul „tezaur” al muzeului Luvru . Opera de artă, descoperită din greșeală, în casa unei bătrâne

Fotografie de la Silvia Trigo/Pexels
Fotografie de la Silvia Trigo/Pexels

Muzeul Luvru din Paris a adăugat recent în colecția sa un "tezaur național" după patru ani de la descoperirea, accidentală, a acestuia.

Pictura "Christ Mocked" (Hristos batjocorit) realizată de pictorul florentin Cimabue a fost descoperită în casa unei femei în vârstă din orașul Compiegne în anul 2019. Aceasta păstra opera rară - pe care o credea a fi o icoană religioasă grecească - în bucătărie, scrie CNN.

Jerome Montcouquil, parte a echipei de specialiști de la Cabinet Turquin, care au fost solicitați să efectueze teste pe pictură după descoperirea sa, a afirmat că proprietara operei nu știa proveniența tabloului de aproximativ 25 pe 20 centimetri.

Datată din 1280, pictura a fost adjudecată la licitație în octombrie 2019, obținând aproape 24.2 milioane de euro, de peste patru ori valoarea estimată inițial.

Guvernul francez a păstrat icoana, acordându-i statutul de "tezaur național"

Cu toate acestea, guvernul francez a intervenit pentru a bloca exportul operei, acordându-i statutul de "tezaur național". Această decizie a menținut tabloul extrem de rar în țară timp de 30 de luni, perioadă în care guvernul a strâns fondurile necesare pentru a-l achiziționa pentru națiune.

Acum, ministrul Culturii din Franța, Rima Abdul Malak, și președinta și directorul Muzeului Louvre, Laurence des Cars, au anunțat că pictura face parte din colecția muzeului.

"Prin aceste achiziții, Muzeul Louvre a reușit să păstreze în Franța opere de artă dorite de cele mai mari muzee din lume și să le facă accesibile tuturor," a declarat ministerul într-un comunicat, fără a furniza detalii despre cum s-au strâns fondurile.

Ministerul a continuat numind pictura "un moment crucial în istoria artei, marcând tranziția fascinantă de la icoană la pictură".

Doar în jur de 15 lucrări ale lui Cimabue sunt cunoscute, motiv pentru care această pictură "este un tezaur național de importanță majoră", a adăugat ministerul.

Aceasta se va alătura tabloului mult mai mare al lui Cimabue, "Maestà", în colecția Louvre-ului, ambele lucrări urmând să facă parte dintr-un eveniment expozițional în primăvara anului 2025, conform ministerului.

Cimabue este pseudonimul artistului Cenni di Pepo, născut la Florența în jurul anului 1240. El este cunoscut ca fiind descoperitorul și maestrul lui Giotto, recunoscut pe scară largă ca unul dintre cei mai mari artiști din era pre-renascentistă.

"Christ Mocked" (Hristos batjocorit) face parte dintr-un diptic care cuprinde opt scene centrate pe pătimirea și crucificarea lui Hristos.

Galeria Națională din Londra adăpostește o altă scenă din lucrare, "Fecioara și copilul cu doi îngeri", pe care galeria a achiziționat-o în 2000, în timp ce "Biciuirea lui hristos" poate fi găsită la Frick Collection din New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel