Un designer de jocuri pe computer a ocupat în august locul 1 la secțiunea de „artă digitală/fotografie manipulată digital” a unui concurs de artă din Colorado. Lucrarea câștigătoare, intitulată „Théâtre D’opéra Spatial” („Teatru de Operă Spațială”), a fost creată cu ajutorul Midjourney, un sistem de inteligență artificială care poate produce imagini detaliate pe baza unor scenarii scrise.
Imaginea care i-a adus lui Jason M. Allen un premiu de 300 de dolari la competiția Colorado State Fair Fine Arts arată ca o încrucișare strălucitoare, suprarealistă, între o pictură renascentistă și una steampunk, subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative. În aceeași categorie au mai participat 11 concurenți care au înscris 18 lucrări, relatează CNN.
Regulamentul prevede că arta digitală se referă la lucrări care folosesc „tehnologia digitală ca parte a procesului creativ sau de prezentare”. Allen a spus că a respectat cerințele, întrucât a folosit programul Midjourney pentru a crea imaginea cu care a participat la concurs. Midjourney este unul dintre numeroasele softuri AI generatoare de imagini precum Imagen (Google) și DALL-E 2. Oricine poate folosi Midjourney prin intermediul Discord, o platformă gratuită pentru comunitățile de jocuri video. În schimb, Imagen nu este disponibil pentru utilizatorii din afara Google, iar pentru DALL-E 2 e nevoie de o invitație.
Noutatea acestui instrument este modul în care realizează imaginile. Faptul că oferă oricui acces la crearea unor imagini atât de bine construite a iscat o dilemă: acest program creează artă sau doar îi ajută pe oameni să creeze artă? Dezbaterea s-a aprins la scurt timp după victoria lui Allen, pe 25 august, când acesta și-a anunțat mândru victoria pe serverul Midjourney din Discord, prezentând cele trei imagini cu care a participat la concurs.
Postarea lui a devenit virală pe Twitter, câteva zile mai târziu, iar mai mulți artiști au contestat-o, invocând folosirea Inteligenței Artificiale în procesul de creație.
TL;DR — Someone entered an art competition with an AI-generated piece and won the first prize.
— Genel Jumalon ✈️ Nan Desu Kan (@GenelJumalon) August 30, 2022
Yeah that's pretty fucking shitty. pic.twitter.com/vjn1IdJcsL
„E aiurea din același motiv pentru care nu permitem roboților să participe la Jocurile Olimpice”, a scris cineva pe Twitter. „Asta e definiția exactă a ideii ‘a apăsat câteva butoane ca să facă o piesă de artă digitală'”, a comentat alt utilizator. „Opera de artă AI este acum ca banana lipită pe perete în lumea digitală”, a scris altcineva. Artistul digital își apără lucrarea. „N-o să-mi cer scuze pentru ea. Am câștigat și n-am încălcat nicio regulă. Arta a murit, prietene. S-a terminat. AI a câștigat. Omul a pierdut”, a declarat el pentru New York Times. Deși nu a folosit o pensulă pentru a picta opera premiată, el a explicat că aceasta a necesitat multă muncă. „Nu înseamnă că trântești niște cuvinte laolaltă și câștigi concursuri. Sunt fascinat de această imagine. O iubesc. Și cred că toată lumea ar trebui să o vadă”, a spus designerul de jocuri, în vârstă de 39 de ani.
Cercetătorii de la OpenAI, unul dintre cele mai performante proiecte de inteligență artificială, au creat un program care poate desena o imagine pornind de la doar câteva cuvinte care o descriu. Numele DALL-E este inspirat de faimosul artist suprarealist Salvador Dali, iar creațiile sale sunt cât se poate de interesante. Astfel, pornind de la indicații simple în cuvinte, precum: „un ceainic în formă de avocado”, rețeaua neurală a realizat 10 desene diferite. Dacă i se cere, programul poate inclusiv să editeze fotografii și să modifice sau să înlocuiască diferite elemente dintr-o poză. Programul, care a fost dezvoltat în decursul a doi ani, este gândit ca un instrument de lucru în special pentru artiștii grafici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu