O imagine halucinantă: academicieni în cătușe

Oricat ar parea de surprinzator, de socant chiar, nu este deloc exclus ca, nu peste multa vreme, Romania sa fie zguduita de un nou scandal marca DNA. Sa vedem academicieni saltati de mascati si dusi cu dubele la interogatoriu. Din cele constatate de catre Curtea de Conturi a Romaniei, nici nu ne-am afla macar in prezenta unei noi demonstratii de forta a unora dintre reprezentantii acestor institutii. Dimpotriva, ar fi vorba nici mai mult, nici mai putin decat de savarsirea unor ilegalitati care au adus bunului public o paguba de peste o jumatate de miliard de euro. Este imens. De cand se petrec prezumtivele infractiuni, ar fi putut sau nu DNA sa le previna, descoperindu-le din fasa? Iar daca raspunsul este afirmativ, ramane o intrebare grea: De ce nu a actionat DNA in ultimii opt ani?

Asa este. Din constatarile pe care oricine le poate observa citind ultimul raport al Curtii de Conturi, fraudele puse in carca varfurilor Academiei Romane si care insumeaza suma colosala de peste o jumatate de miliard de euro s-au petrecut in ultimii opt ani. Ele au constat, in general, in instrainarea frauduloasa, catre terti, a unor proprietati ale prestigioasei institutii. Acest proces s-a derulat in ultimii opt-noua ani. Sub regimul Traian Basescu. Si sub nasul procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, condusi, in cea mai mare parte a perioadei respective, de faimosul Daniel Morar. Initiatorul unor grele anchete care au facut uriase valuri in tara si in strainatate si care ii vizau pe cativa oameni politici, fara exceptie adversari ai presedintelui. De fiecare data, prejudiciile constatate de DNA au fost minore. Cateva kilograme de caltabos, eventual mai multi metri patrati de termopane, niste taxe de participare incasate cu ocazia unor forumuri, cativa pitici din ghips adusi din China si asa mai departe. De fiecare data insa interventiile mascatilor si ale procurorilor DNA au fost extrem de spectaculoase, bine regizate, programate la ore si in zile in care interesul public putea fi exploatat la maximum si insotite de inregistrari audio, video, de stenograme difuzate „pe surse” de posturile de televiziune, ziarele si agentiile de stiri apropiate regimului.

Cand este vorba, asa cum constata Curtea de Conturi a Romaniei, de un prejudiciu cu adevarat urias, de peste o jumatate de miliard de euro, savarsit practic pe parcursul mandatului prezidential, nu printr-un singur „tun”, ci prin tunuri repetate, iata ca faimosii procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie nu s-au sesizat. Ei nu au obtinut inregistrari audio si video de la Serviciul Roman de Informatii pentru ca nu s-au gandit sa le solicite.

 Oare care sa fie motivul? In mod logic, exista nu unul, ci doua. In primul rand, nu avem de-a face cu oameni politici. Cu adversari politici ai lui Traian Basescu. De ce s-ar fi incurcat DNA, de ce s-ar fi incurcat serviciile sa-i puna pe academicieni sub urmarire, atat timp cat prin compromiterea lor Palatul Cotroceni nu putea sa obtina niciun castig politic si niciun folos mediatic. Ce conteaza ca, in liniste, incetisor, incetisor, cativa domni, academicieni, au adus prin faptele lor un urias prejudiciu avutiei publice. Poate gresesc, dar am impresia ca aceasta gaura de la Academie este mai mare chiar decat gaura din afacerea „Flota”.

 Ar mai exista si un al doilea motiv al lipsei DNA de apetenta intr-un asemenea caz.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel