O insulă din Grecia se scufundă. În trecut, aici s-au stabilit cel mai bogați bancheri. Era cel mai mare centru comercial al lumii întregi

foto Google recenzii
foto Google recenzii

Această insulă are o puternică semnificație în mitologia greacă. Dar dispare.

Înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, situl din Delos care se întinde pe o suprafaţă de 3,5 km2, este, potrivit mitologiei elene, locul de naştere al zeităţilor Apollo, zeul luminii zilei, şi al lui Artemis, sora sa geamănă zeița luminii nopții. Chiar dacă e o insulă mică, stâncoasă, în centrul Mării Egee, a fost considerată ”cea mai sacră dintre toate insulele” (Callimachus, secolul al III-lea î.Hr.) în cultura greacă antică. 

A fost cel mai mare centru comercial al lumii întregi

După 167 î.Hr., ca urmare a declarării Delosului ca port liber, toată activitatea comercială din estul Mediteranei s-a concentrat pe insulă. Acolo s-au stabilit bogați negustori, bancheri și armatori din întreaga lume, atrăgând mulți constructori, artiști și meșteri, care le-au construit case luxoase, bogat decorate cu fresce și podele de mozaic. Mica insulă a devenit în curând cel mai mare emporium totius orbis terrarium (S. P. Festus, secolul al II-lea d.Hr.) – cel mai mare centru comercial al lumii întregi.

Delos a fost atacat și jefuit de două ori, după aceste momente, insula căzând rapid în declin și a fost abandonată treptat. Capturată după abandonarea sa succesiv, Delos a fost transformată într-un loc de carieră cu coloanele templului arse pentru var, iar casele rămase în ruine. 

Săpăturile au început în 1872 și sunt încă în desfășurare. Acestea au scos la iveală Sanctuarul și o bună parte din orașul elenistic cosmopolit.

Se scufundă în mare

Însă, acum, insula Delos se scufundă încet în mare. Arheologii sunt cei care atrag atenția, pe insulă existând unul dintre cele mai importante situri arheologice din Europa. 

Pe lista UNESCO din 1990, insula Delos, căci despre aceasta vorbim, se află la mică distanță de populara Mykonos. De altfel, de pe Mykonos, Paros sau Naxos vin turiștii pe insula Delos, cu feribotul, pentru a vizita situl arheologic. Ei trebuie să se întoarcă în aceeași zi, căci pe Delos nu există nicio unitate de cazare. Pe Delos sunt locuitori. Doar câțiva. Ultimele cifre din 2011 arătau 24 de localnici. Cu 10 ani înainte, erau 14, deci tendința nu a fost de îmbătrânire. Administrativ, Delos face parte din municipalitatea Mykonos. Clădirile de pe această insulă scăldată de ape albastre au o vechime de 2000 de ani. 

Va dispărea sub ochii noștri

Când vor dispărea aceste ultime vestigii? În doar câteva decenii. Cercetătorii avertizează că templele păzite de lei din piatră ar putea fi pierdute pentru totdeauna. ”Delos este condamnată să dispară peste aproximativ 50 de ani” a avertizat Veronique Chankowski, directoarea EFA, pentru AFP. Și dacă ați crede că turiștii sunt cei care-i afectează, cele mai vizibile deteriorări ale clădirilor de pe Delos sunt într-o zonă care în prezent nu este accesibilă turiștilor.

În primăvară, cercetătorii văd mereu noi pereți deteriorați, pentru că apa intră în depozite iarna și macină fundația pereților. În ultimii 10 ani, nivelul apei a crescut aici cu până la 20 de metri. 

În urmă cu 2 ani, mica insulă greacă Delos a găzduit un concert menit să reamintească generaţiilor viitoare ”nevoia urgentă de regenerare a planetei noastre”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel