O întâlnire între Putin și Zelenski „nu are rost” în acest moment, anunță Kievul

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Kievul exclude o eventuală întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Kievul exclude eventuale negocieri şi o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru moment, relatează DPA. "Pe scurt, un proces de negociere în sine şi o întâlnire faţă în faţă între preşedinţi nu îşi au rostul în acest moment", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, conform media din Ucraina, potrivit Agerpres.

El a oferit trei motive pentru care discuţiile nu ar avea sens în acest moment. În primul rând, Rusia ar încerca să îşi păstreze şi să îşi legitimeze câştigurile teritoriale. În al doilea rând, menţinerea stării de fapt nu ar face decât să ofere Moscovei un moment de respiro care i-ar permite să îşi continue atacurile în noile linii ale frontului. În al treilea rând, Rusia trebuie trasă la răspundere pentru crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

Prin urmare, negocierile nu ar fi posibile decât odată ce trupele ruse se vor fi retras de pe teritoriul ucrainean, a afirmat el. Atunci, vor putea fi negociate valoarea despăgubirilor şi predarea criminalilor de război, a mai declarat Podoliak.

Biden, către Putin: Nu folosiți arme de distrugere în masă! Rusia ar deveni și mai mult un paria în lume, mai mult decât a fost ea vreodată

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat din nou pe omologul său rus Vladimir Putin împotriva utilizării armelor chimice sau nucleare în Ucraina, într-un moment în care armata ucraineană desfăşoară o importantă contraofensivă în ţară, relatează sâmbătă France Presse.

"Aceasta ar schimba cursul războiului într-un mod nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial", a avertizat liderul american într-un interviu acordat CBS, din care primele extrase au fost date publicităţii vineri seara.

"Nu o faceţi, nu o faceţi, nu o faceţi!", a lansat Joe Biden, adresându-i-se preşedintelui rus Vladimir Putin şi promiţând un răspuns "substanţial" al SUA dacă acest pas va fi făcut.

Rusia "ar deveni şi mai mult un paria în lume, mai mult decât a fost ea vreodată", a avertizat el.

În decurs de câteva zile, forţele Kievului au preluat iniţiativa într-un război care părea împotmolit pe o linie a frontului, cvasiimobilă de la începutul verii.

În pofida acestei situaţii, Vladimir Putin a declarat vineri că ofensiva sa va continua în Ucraina. "Planul nu necesită schimbări. Nu suntem grăbiţi", a afirmat el, după ce îi spusese în aceeaşi zi premierului indian Narendra Modi că va face tot posibilul pentru a termina cât mai repede conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Putin se exprimase în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) la Samarkand (în Uzbekistan).

Rusia a declanşat în 24 februarie o invazie în Ucraina, în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", de fapt o agresiune brutală împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. După eşuarea planului iniţial de a captura în câteva zile Kievul, forţele ruse s-au retras din zona capitalei ucrainene în martie, focalizându-se pe regiunile Doneţk şi Lugansk (est) şi sudul ţării, scrie Agerpres.

Șeful serviciului de informații militare al SUA: Putin nu-și poate atinge obiectivul inițial în Ucraina

Eşecurile şi resursele limitate ale Rusiei în Ucraina arată că forţele sale sunt incapabile să atingă obiectivele iniţiale ale preşedintelui Vladimir Putin privind invadarea ţării vecine, după cum stau lucrurile în prezent, a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al Pentagonului, potrivit ABC News, care citează Associated Press.

"Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru aceasta operaţiune", a declarat generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency /DIA/). "Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial", a afirmat el.

Putin a trimis trupe în Ucraina vecină în februarie pentru a răsturna guvernul prooccidental al Ucrainei, potrivit oficialilor americani. Forţele ucrainene au alungat trupele ruse de pe poziţiile lor din jurul capitalei Kiev la începutul războiului. Rusia a suferit alt eşec major săptămâna trecută, când o contraofensivă ucraineană i-a forţat trupele să se retragă din zone întinse în nord-estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel