EXCLUSIV  O lecție de maturizare sau o încălcare a binelui suprem al familiei? Părinții care cer chirie propriilor copii pentru a le permite să stea în casa părintească

Pexels.com
Pexels.com

Astăzi vom vorbi despre părinții care încep să ceară chirie propriilor copii ca să stea în casa părintească. 

Orice copil ajunge în punctul în care este major, iar la modă este să plece de acasă, cel puțin așa este prezentat în media mainstream și de mulți „guru” ai parentingului. Dar acest lucru e mult mai valabil în Vest, acolo unde tinerii sunt încurajați să se „azvârle” din casa părintească. Conceptul nu este nou, mai ales în SUA, unde în urmă cu zeci de ani era mult mai favorabil pentru tineri să-ți găsească un nou cămin devreme.

Dacă ne uităm în Est constatăm că tinerii rămân cu mult peste vârsta de 18 ani în casa părintească din multiple motive, adesea fiind vorba despre condițiile financiare.

Există și excepții, precum Italia, unde în medie tinerii rămân cu părinții până la 30 de ani, însă moda occidentală ajunge de ceva ani și la noi în România, iar mulți părinți se întreabă dacă pot oferi o veritabilă lecție de maturizare propriilor copii prin ai „goni” de acasă, ba chiar să le ceară chirie după împlinirea majoratului.

Am vorbit cu psihologul Radu Leca pentru a cere o părere specializată în cazul părinților care ar cere chirie propriilor copii, astfel că el nu este de acord cu practica atât de populară în alte state.

Acesta spune că nu există „o dată anume când copilul nu mai este copil”, dar și că binele superior al familiei impune părinților să nu ceară bani copilului de orice vârstă pentru a sta cu ei în casă. El pune accent pe ideea că părintele care și-a educat sănătos propriul copil nu va avea un fiu sau o fiică leneșă din start, astfel că nu ar trebui să-și facă griji în privința „neplății sau plecării” copilului de acasă, ci dimpotrivă, ar putea fi o plăcere să locuiască împreună.

„Atunci când devenim părinți nu există o dată de expirare a noastră. Suntem părinți și pentru copiii de 1 an și pentru copiii ce devin adulți și au în prezent 40 de ani.

Cât timp educația oferită adolescentului este corectă, părinții nu vor avea parte de un tânăr adult leneș.

Noțiunea, de o mediocritate crasă, prin care părintele ajunge să îi ceară propriului copil bani pentru chirie, nu respectă Binele Superior al Familiei. 

Adultul ce începând cu vârsta de 18 ani, muncește și are grijă de el, reprezintă un succes al educației.”, a spus psihologul Radu Leca, pentru DC News.

Vezi și:  Periferia Bucureștiului în alb-negru. Instantanee cu viața fără trotuare din Ilfov

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel