O lege pentru care Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României nu a trecut de Senat marţi. Senatorii USR, al căror vot putea fi decisiv, s-au abţinut.
Este vorba de legea privind combaterea rasismului şi xenofobiei. Pentru ca această lege să treacă, erau necesare 69 de voturi.
Doar 62 de senatori au susţinut proiectul de lege, dintr-un minim necesar de 69. Florin Cîţu s-a abţinut de la vot, lucru pe care l-au făcut şi aleşii USR. AUR a votat împotriva proiectului.
Conform unor surse liberale, problema va fi rezolvată la Camera Deputaţilor.
Parlamentarii au mai modificat o dată Codul Penal în acest sens, mai exact articolul 369, însă Comisia Europeană a considerat modificarea insuficientă, pentru că în lege scrie că se consideră infracţiune doar dacă făptuitorul crede că discriminează.
"Prezentul proiect de lege are în vedere modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement, şi a deficienţelor semnalate de aceasta”, se arată în expunerea de motive a proiectului, recent avizat și de Guvern.
"Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se mai arată în proiect.
L-am contactat pe Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, pentru un punct de vedere cu privire la această abţinere, însă până la data publicării acestui material nu am primit un răspuns.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu