O lumină "interzisă" a fost observată de telescopul Hubble. Ce se întâmplă în această galaxie spiralată

foto: Freepik
foto: Freepik

Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată.

O captură de imagine remarcabilă realizată de telescopul spațial Hubble dezvăluie o perspectivă uluitoare asupra unei galaxii spiralate îndepărtate denumită MCG-01-24-014, poziționată la aproximativ 275 de milioane de ani-lumină distanță de Terra. Acestă galaxie se remarcă prin caracteristica sa unică de a emite un tip de lumină cunoscut sub denumirea de „emisii interzise”. Spectaculos este că în centrul imaginii se conturează galaxia spirală, înconjurată de două stele proeminente în prim-plan – una roșie și una albastră – plasate cu precizie deasupra galaxiei, scrie space.com.

Cu cele două brațe spiralate distincte și un nucleu central luminos și activ, denumit nucleu galactic activ (AGN), MCG-01-24-014 dobândește o formă circulară aproape perfectă. Oamenii de știință încadrează MCG-01-24-014 în categoria galaxiilor Seyfert de tip 2, reprezentând unul dintre cele două grupuri majore de galaxii active, alături de quasari. În contrast cu quasarii, detectarea galaxiilor Seyfert este mai dificilă, deoarece acestea prezintă nuclee luminoase, dar cu emisii mai puțin intense. Galaxiile Seyfert pot fi ulterior clasificate în funcție de intensitatea luminii emise de nucleele lor active, împărțindu-se în două categorii principale: tipul 1 și tipul 2.

Ce sunt "emisiile interzise"

Lumina emisă de galaxiile Seyfert manifestă linii spectrale distinctive, dintre care unele sunt catalogate drept „interzise”. Aceste linii de emisie interzise sunt observate în spațiu, dar rareori apar în condiții normale pe Pământ. Pentru a asimila acest concept, este crucial să înțelegem natura spectrelor. Spectrele se formează într-un mod specific deoarece anumiți atomi și molecule absorb și emit constant lumină la lungimi de undă precise. Această absorbție și emisie sunt consecința mișcării electronilor, particule mici care orbitează în jurul nucleului atomilor, pierzând sau câștigând energie în legătură cu anumite lungimi de undă ale luminii.

Regulile fizicii cuantice, care descriu comportamentul particulelor la nivel atomic și subatomic, sunt în mod obișnuit formulate în condiții de laborator de pe Pământ. În conformitate cu aceste presupuneri, emisiile interzise sunt considerate atât de improbabile încât sunt ignorate. Cu toate acestea, în componența spațiului cosmic unde se găsesc nucleele galactice, aceste ipoteze nu mai sunt aplicabile. Prin urmare, lumina interzisă are ocazia să strălucească în direcția observatorului. Captura uluitoare a galaxiei MCG-01-24-014 a fost realizată cu ajutorul instrumentului Advanced Camera for Surveys (ACS) montat pe telescopul spațial Hubble.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel