Boala somnului, transmisă de musca-ţeţe, a fost eliminată în Guineea ca problemă de sănătate publică, a anunţat joi Institutul de cercetare în domeniul dezvoltării (IRD), care a lansat totodată un apel la continuarea eforturilor pentru "oprirea completă" a transmiterii bolii, informează AFP.
Guineea a trecut "sub pragul de eliminare al maladiei ca problemă de sănătate publică (mai puţin de un caz la 10.000 de locuitori în ultimele trei focare endemice)", a precizat IRD într-un comunicat semnat împreună cu organizaţia nonprofit Iniţiativa Medicamente împotriva maladiilor neglijate (DNDi) şi cu Institutul Pasteur din această ţară.
Guineea, care înregistrează în continuare cazuri de boala somnului, a fost timp îndelungat cea mai afectată ţară din Africa de Vest de această maladie, denumită şi tripanozomiază umană africană (THA) şi cauzată de un parazit, Trypanosoma brucei.
"Ministerul Sănătăţii din Guineea a trimis spre validare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) eliminarea THA în această ţară în 2024, an în care doar 12 cazuri de THA au fost diagnosticate", potrivit documentului.
Acest anunţ făcut joi survine cu ocazia Zilei mondiale a maladiilor tropicale neglijate (MTN).
Eliminarea este rezultatul unui control mai bun al muştelor-ţeţe, unor campanii de depistare şi de sensibilizare pe scară largă şi a dezvoltării de noi medicamente sigure şi eficace, potrivit comunicatului.
"În numele generalului Mamadi Doumbouya (şeful juntei), ne felicităm pentru această recunoaştere de către OMS", a declarat prim-ministrul din Guineea, Amadou Oury Bah, cu prilejul unei conferinţe de presă. Jean-Mathieu Bart şi Bruno Bucheton, ecoepidemiolog, respectiv genetician în cadrul IRD, au subliniat de asemenea necesitatea de a continua această muncă "având drept obiectiv oprirea totală a transmiterii până în 2030", au spus ei în comunicat.
Boala somnului este o maladie tropicală endemică în ţările din Africa Subsahariană. În absenţa unui diagnostic şi a unui tratament rapid, este de obicei mortală, întrucât parazitul invadează sistemul nervos central. Această maladie produce epuizarea persoanelor afectate.
După o etapă cu febră şi dureri de cap, bolnavul doarme ziua, dar nu şi noaptea. Pacientul înnebuneşte când îi este afectat creierul, apoi intră în comă şi moare în câteva luni sau câţiva ani, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu