O mamă își protejează bebelușul în mijlocul haosului de la spitalul bombardat din Kiev /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

La câteva momente după ce o rachetă rusească a lovit un spital din Kiev, unde fiul ei era tratat, Svitlana Kravchenko s-a grăbit să acopere copilul de două luni cu o pânză pentru a-l proteja de resturi și praf, scrie Reuters.

Cu vocea tremurândă, femeia de 33 de ani a vorbit în timp ce ieșea dintr-un adăpost antiaerian, după unul dintre cele mai grave atacuri cu rachete rusești asupra Kievului din ultimele luni. Atacul rar din timpul zilei de luni a distrus aproape complet secțiuni ale celui mai mare spital de copii din Ucraina.

"A fost înfricoșător. Nu puteam să respir", a spus Kravchenko pentru sursa citată, în timp ce lucrătorii de salvare și soldații căutau supraviețuitori în grămada uriașă de dărâmături și clădiri ruinate. "Încercam să-l acopăr. Încercam să-l acopăr cu această pânză pentru a putea respira.", a mai adăugat ea.

Spitalul Okhmatdyt este renumit în toată Ucraina și dincolo de granițele sale pentru facilitățile de îngrijire a copiilor și efectuează aproximativ 10.000 de proceduri chirurgicale anual. Aproximativ 600 de copii sunt tratați la această instituție în fiecare zi. Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că două persoane au fost confirmate decedate și 16 rănite la fața locului, iar o anchetă pentru crime de război a fost lansată.

Cu toate acestea, salvatorii se temeau că mai multe persoane ar putea fi dispărute, continuând să caute prin dărâmături aproape opt ore după atac. În întreaga țară, cel puțin 29 de persoane au murit într-un val de atacuri cu rachete, făcând din această zi una dintre cele mai mortale zile ale războiului din acest an. Rusia susține că nu țintește civili, dar mii, posibil zeci de mii, au fost uciși de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022.

O rachetă a lovit spitalul, nu departe de centrul Kievului, în jurul orei 10 dimineața. O mare parte din centrul cu două etaje care adăpostea secția de toxicologie a fost aplatizată, în timp ce ferestrele au fost sparte în clădirea principală de 11 etaje din apropiere. O doctoriță în vârstă, cu capul bandajat și halatul alb pătat de sânge, rătăcea prin curtea spitalului, amețită. Cioburi de sticlă scrâșneau sub picioarele ei.

Mame tremurânde țineau strâns bebelușii, în timp ce copiii mai mari, unii neînsoțiți, stăteau unde puteau, fiind în stare de șoc după explozie și carnajul ce a urmat. Zeci de salvatori, soldați și oameni obișnuiți au format lanțuri umane pentru a curăța dărâmăturile, cărămidă cu cărămidă.

Ținându-și fiul în brațe, Kravchenko stătea afară cu soțul ei, Volodymyr, privind distrugerea. Mașina lor fusese parcată lângă clădirea distrusă și acum era îngropată sub dărâmături, dar tânăra familie se considera norocoasă, au scăpat cu doar câteva zgârieturi și tăieturi. "Dacă am fi fost în mașină, familia noastră nu ar mai exista", a spus Volodymyr, mângâindu-și soția pe obraz pentru a o consola, în timp ce ea își ștergea lacrimile de pe față.

Imagini verificate de sursa citată au arătat o rachetă zburând într-o traiectorie abruptă către curtea spitalului, cu mare viteză, într-o lovitură directă aparentă. Ucraina a declarat că muniția folosită în atac a fost un Kh-101, o rachetă de croazieră care în mod obișnuit poartă un focos exploziv de 450 kg. Președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia a tras peste 40 de rachete asupra mai multor orașe, avariind infrastructura, clădiri comerciale și rezidențiale.

Ministerul rus al apărării a declarat că a efectuat atacuri asupra unor ținte din industria de apărare și baze de aviație. La spital, sute de localnici s-au adunat la fața locului după atac și au oferit apă și asistență. O femeie stătea plângând în fața porților principale, îngrijorată pentru o rudă care fusese înăuntru.

La câteva ore după atac, alte două alarme de raid aerian au sunat, forțând sute de pacienți amețiți și salvatori să se înghesuie într-un pasaj subteran de pe autostradă, înăbușit de căldura verii. De data aceasta a fost o alarmă falsă. La spitalul din Kiev, doctorița Yevheniia Rokhvarg, în vârstă de 55 de ani, care lucra în departamentul de toxicologie distrus, a spus că toți colegii ei sunt în viață.

Dar nu era sigură de soarta celor care ar fi putut rămâne la etajele superioare. Întrebată dacă simte furie, a spus că nu. "Poate epuizare. Și o tristețe foarte profundă. Îmi doresc doar ca acest lucru să nu se fi întâmplat.” a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel