Conf. univ. dr. Simona Trifu, psihiatru la Spitalul Obregia din București, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre muzica din magazine.
Conf. univ. dr. Simona Trifu a explicat ce înseamnă, la nivel profund, muzica din magazine. Potrivit acesteia, muzica se adresează subconștientului făcându-l pe om să elibereze serotonină, ceea ce îl determina să cumpere mai mult.
„Am văzut în magazine, în mall-uri, în aceste magazine de cartier care au împânzit câteva mari orașe, difuzează muzică la un volum ridicat și volumul la care e difuzat reclama e și mai puternic. E o legătură între muzică, bombardamentul acesta și vânzări? Manipulează clientul să cumpere mai mult? Care e interesul din spatele acestei mode?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Motivul superficial ar fi acela că ne dorim o lume în care oamenii să fie fericiți. Oamenii sunt din ce în ce mai obosiți, muncesc din ce în se mai mult. Societatea, sub pretextul că iese în atenția omului simplu, obosit, dorește să-i pună muzică. Asta se întâmplă și în taxi, poate ai vrea să te relaxezi și să stai cu gândurile tale și te trezești că șoferul dorește să facă o conversație banală sau să ți se pună muzică, totul sub pretextul: „Noi vrem să-ti fie ție mai bine, să ai stare psihică mai bună, pentru că tu muncești mult pentru noi, societate.”
Profund, de fapt, este un soi de exaltare care are loc la nivel pulsional. Adică această muzică și reclamele nu se adresează nivelului conștient decât în această parabolă, noi oferim puțină bucurie. De fapt ele se adresează nivelului subconștient unde omul simte un soi de exaltare de moment care îl ține cât îl ține, un soi de descărcare bruscă de serotonină și, într-adevăr, își face mai multe cumpărături.", a spus medicul.
„Îl ia valul, cum se spune, nu se mai concentrează pe lista de cheltuieli sau de cumpărături. E o formă de manipulare strategică.”, a completat Val Vâlcu.
„Mecanismul ține în măsura în care pentru o oră sau două cel în cauză chiar a rezonat cu mesajele transmise. Sigur că nu toată lumea rezonează. Există oameni sugestibili care intră ușor. Mă tem că sunt mulți oameni așa, aș îndrăzni să spun că peste 50% din oameni sunt receptivi la astfel de situații, dar sunt și oameni total non sugestibili, adică sunt deranjați, sunt oameni care chiar se revoltă, își exprimă punctul de vedere, spun că doresc liniște și respectarea spațiului de intimitate.", a spus conf. univ. dr. Simona Trifu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci