O metodă populară de slăbit ar putea crește riscul de cancer, conform unui nou studiu

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ArtesiaID
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @ArtesiaID

În timp ce studiile anterioare au asociat postul intermitent cu beneficii precum scăderea în greutate și riscul redus de demență, cercetările recente efectuate pe șoareci sugerează un posibil dezavantaj al abținerii periodice de la mâncare: o creștere a riscului de cancer.
 
 

Descoperirea urmează unui studiu anterior care a constatat că postul la șoareci a dus la o îmbunătățire a capacităților regenerative ale celulelor stem intestinale, protejând împotriva leziunilor și inflamației.

Recent, o echipă internațională de cercetători a stabilit că această creștere a producției de celule stem se accelerează pe măsură ce șoarecii se hrănesc din nou după post. Mai mult decât atât, consumul de alimente poate introduce mutageni – compuși precum aminele heterociclice din carnea arsă, care pot cauza mutații genetice – ce cresc riscul apariției tumorilor canceroase.

„Activitatea mai mare a celulelor stem este benefică pentru regenerare, dar prea mult dintr-un lucru bun, în timp, poate avea consecințe mai puțin favorabile”, a spus biologul Omer Yilmaz de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

„Postul este foarte sănătos, dar dacă ești ghinionist și reîncepi să mănânci după un post, iar apoi ești expus la un mutagen, precum o friptură arsă sau altceva similar, este posibil să crești efectiv riscul de a dezvolta o leziune care ar putea duce la cancer.”

Celulele stem intestinale sunt foarte active

Celulele stem intestinale sunt printre cele mai active din corp, divizându-se și crescând constant pentru a reîntineri intestinele la fiecare 5-10 zile. Acest nivel ridicat de activitate înseamnă că factorii care cauzează cancer sunt mai probabili – iar această probabilitate crește și mai mult în perioada de recuperare după post, conform studiului.

Echipa a identificat o cale biologică, numită mTOR, prin care funcționează celulele stem. Această cale este implicată în creștere și metabolismul celular și, după post, crește producția de molecule mici numite poliamine, care stimulează proliferarea celulară.

Aceste molecule sunt esențiale pentru a ajuta corpul să se recupereze și să se regenereze după ce a fost privat de nutrienții și energia furnizată de o dietă normală. Totuși, studiul arată că probabilitatea apariției tumorilor crește de asemenea, în special în condiții mai favorabile creșterii cancerului.

„Credem că postul și realimentarea sunt două stări distincte”, spune biologul molecular de la MIT, Shinya Imada.

„În starea de post, capacitatea celulelor de a folosi lipidele și acizii grași ca sursă de energie le permite să supraviețuiască atunci când nutrienții sunt scăzuți. Apoi, starea de rehrănire după post este cea care stimulează cu adevărat regenerarea.”

2. Sursa foto... (post-intermitent_99526800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pvproductions

Ce au arătat studiile anterioare 

Studiile anterioare au sugerat că postul și dietele care imită postul ar putea fi de fapt benefice pentru reducerea riscului de cancer și ar putea chiar spori eficacitatea terapiilor anticancerigene. Totuși, aceste studii s-au concentrat în mare parte pe abținerea de la mâncare, fără a lua în considerare posibilele consecințe ale întreruperii postului.

Investigații suplimentare ar putea ajuta la identificarea modurilor de a promova beneficiile, limitând în același timp riscurile.

Așa cum se întâmplă adesea în studiile de acest tip, modelele animale pot oferi doar informații parțiale. Avantajele și dezavantajele ar putea fi complet diferite în cazul speciei noastre, necesitând și mai multe studii pentru a aprofunda înțelegerea noastră.

„Vreau să subliniez că toate acestea au fost realizate pe șoareci, folosind mutații cancerigene foarte bine definite.” a spus Yilmaz. „La oameni, va fi o stare mult mai complexă.”

Cercetarea a fost publicată în revista Nature, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel