Polițista șefă a Brigăzii Rutiere București atrage atenția asupra unei modificări importante pentru șoferi.
Directoarea Brigăzii Rutiere București, Mădălina Moșoiu, a fost invitata de astăzi a Laurei Duță, la DCNews și DCNewsTv, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”.
După ce i-au fost expuse cazurile cu vedete oprite în trafic cu scandal, precum Ana Morodan sau Ilie Năstase, Mădălina Moșoiu a fost întrebată dacă, în spatele acestor vedete, există un fenomen al șoferilor băuți sau drogați. ”Conducerea sub influența băuturilor alcoolice este o ”îndeletnicire” veche a conducătorului din România, conducerea sub influența substanțelor interzise a devenit, într-adevăr, un fenomen, în sensul în care, în ultima perioadă, tinde să ajungă din urmă numărul persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice. Repet, condusul sub influența alcoolului este o infracțiune care are tradiție, din păcate! Prin toate acțiunile pe care le facem, avem ca scop să reducem acest fenomen” a spus polițista șefă de la Brigada Rutieră București.
Aceasta a vorbit despre ultima modificare legislativă, despre care spune că este de impact. Conform acesteia, ”dacă până acum o persoană care conducea sub influența alcoolului era implicată într-un accident soldat cu decesul unei persoane și la finalul cercetărilor, judecătorul putea aplica suspendarea cu supraveghere, după modificare, această posibilitate nu mai există. Cel care conduce sub influența alcoolului și este implicat într-un accident grav riscă pedeapsa cu închisoare cu executare, de la 2 la 7 ani”.
Vorbim despre proiectul de lege inițiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc și de către senatorul PNL Daniel Fenechiu. Conform acestuia, șoferii se urcă la volan sub influența alcoolului sau drogurilor și fără permis de conducere ajung direct la închisoare. Legea este numită în memoria fetiței de 4 ani ucisă în 1 iunie 2022, în fața casei.
Astfel, la articolul 91 al legii nr. 286/2009 se introduce un nou alineat: ”Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.
Concret, nu se mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu