Un exemplar rar din rândul primelor monede emise în SUA a fost descoperit din întâmplare.
Un exemplar rar al uneia dintre primele monede emise în SUA a fost găsit ascuns în rândul unei colecții păstrate într-o cutie dulciuri. Șilingul din New England, din secolul al XVII-lea a fost găsit de Wentworth Beaumont la casa familiei sale din Bywell Hall din Northumberland.
Moneda a fost eliberată în 1652 pentru a fi folosită ca valută de primii coloniști din Massachusetts Bay Colony. Se speră că moneda ar putea valora aproximativ 200.000 de lire sterline când va fi scoasă la licitație în Londra luna viitoare. Beaumont, un consilier de artă, a spus că vechea tinichea de cofetărie care conținea moneda și o serie de altele artefacte au fost găsite în biroul casei.
„Nu l-am mai văzut niciodată și când l-am deschis am crezut că este doar o colecție destul de bizară de monede vechi aleatorii. Cu toate acestea, deoarece nu știu nimic despre monede, am simțit că merită să verific”, a spus Beaumont.
Specialistul în monede James Morton, care a inspectat descoperirea pentru licitatorii Morton & Eden, a spus: „Nu mi-am putut crede ochilor când mi-am dat seama că este un excelent exemplar de șiling din Noua Anglie”.
El a spus că moneda este „steaua colecției”, care include și un șiling „Pine Tree” din Massachusetts, două exemple de dolari din tablă „Moneda continentală” din anul 1776, o medalie de bronz „Libertas Americana” și mai multe monede britanice de aur bătute manual.
Beaumont este descendent al lui William Wentworth, care a vizitat New England în 1636, iar câțiva membri ai familiei au ocupat poziții importante în America colonială.
„Nu pot presupune decât că șilingul a fost adus din America cu ani în urmă de unul dintre strămoșii mei”, a mai zis Beaumont.
O sabie lungă de un metru, datând din perioada cruciaților, a fost găsită de un scafandru pe fundul mării de pe coasta Carmelului, a anunțat luni Autoritatea pentru Antichități (IAA), conform The Jerusalem Post.
Shlomi Katzin, scafandru din Atlit, a observat câteva rămășițe antice, cum ar fi fragmente de ceramică, ancore de piatră și metal, precum și sabia, care probabil a reapărut după mișcarea nisipurilor de către curenții marini. Temându-se că artefactul s-ar putea acoperi din nou cu nisip, el l-a adus la suprafață și a contactat IAA.
„Sabia a fost păstrată în stare perfectă, este o descoperire frumoasă și rară și se pare că aparținea, evident, unui cavaler al cruciaților”, a declarat inspectorul Unității de Prevenire a Jafului IAA, Nir Distelfeld. „Sabia a fost găsită încrustată cu organisme marine, dar artefactul este din fier. Este interesant să întâlnești un astfel de obiect, care te duce cu 900 de ani înapoi în timp, într-o altă eră, cu cavaleri, armuri și săbii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu