Directorul executiv al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor în fața Abuzurilor Statului, Oana Florea (FACIAS), trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că cei care au cumpărat o casă naționalizată, în baza legii în vigoare, riscă să fie catalogați infractori, în timp ce persoanele care au decis retrocedarea unor astfel de imobile nu intră în aceeași categorie pentru că "nu au făcut decât să aplice legea".
"Dupa Revolutie, prin Decretul-lege nr. 61 din 7 februarie 1990 se reglementa vânzarea de locuințe construite din fondurile statului către populație.
Prețurile erau reglementate de către Ministerul Economiei Naționale și Comisia Națională pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului. Ulterior, pentru respectarea echității sociale, prin Legea 112/1995, legea caselor naționalizate, se reglementa vânzarea către populație a imobilelor cu destinația de locuințe trecute în proprietatea statului prin naționalizare.
Este de notorietate faptul că prețul acestor imobile era cu mult mai mic decât valoarea reală. De exemplu, o casă naționalizată, care era cotată la 20.000 de euro, a fost vândută cu 4.000 de euro.
O primă concluzie simplă ar fi ca toți cei care au beneficiat de prevederile acestei legi au păgubit statul și, prin urmare, primesc statutul de infractori. Ar trebui să li se confiște averea și să fie trimiși la închisoare împreuna cu familiile pentru că, nu-i așa, beneficiază de fructul infracțiunii.
Totuși, persoanele care au hotărât retrocedarea (cu sau fără acte doveditoare) imobilelor cumpărate de cetațeni, aruncându-i pe aceștia în stradă, nu intră în aceeași categorie. Ele nu au făcut decât să aplice legea", a precizat Oana Florea, directorul executiv al FACIAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News