O navă de război japoneză a trecut în premieră prin Strâmtoarea Taiwan

Captură de ecran / Foto: Video Youtube The Wandering Mariner
Captură de ecran / Foto: Video Youtube The Wandering Mariner

Japonia a trecut prin Strâmtoarea Taiwan cu o navă de război pentru prima dată.

O navă de război japoneză a navigat pentru prima dată prin Strâmtoarea Taiwan dintre Taiwan și China, potrivit rapoartelor din mass-media japoneză.

JS Sazanami, un distrugător naval, a trecut miercuri prin strâmtoare de la nord la sud, însoțit de nave din Australia și Noua Zeelandă.

Nava se îndrepta să ia parte la exerciții militare în Marea Chinei de Sud, au declarat miniștrii japonezi citați.

Aceasta ar fi o mișcare semnificativă din partea Japoniei, despre care se crede că a evitat să navigheze cu navele sale prin strâmtoare pentru a nu supăra China, care revendică Taiwanul autoguvernat și strâmtoarea.

Nici Japonia, nici Taiwanul sau China nu au comentat oficial trecerea.

Cotidianul chinez de stat Global Times, citând o sursă anonimă, a declarat că armata chineză „a efectuat activități de urmărire și monitorizare de-a lungul întregului traseu al navelor și că situația este sub control”.

S-au intensificat patrulele efectuate de SUA și aliații săi pentru a-și afirma libertatea de navigație în Strâmtoarea Taiwan de 180 km.

Transport maritim și comercial

Atât SUA, cât și Taiwanul afirmă că aceasta este o rută cheie de transport maritim și comercial, prin care trece aproximativ jumătate din flota globală de containere, și că face parte din apele internaționale și este deschis tuturor navelor militare.

Beijingul, care revendică suveranitatea și jurisdicția asupra strâmtorii, nu este de acord.

Timp de decenii, flota americană din Pacific a fost singura armată străină care a tranzitat în mod regulat strâmtoarea. Dar, recent, i s-au alăturat Canada și Australia, Marea Britanie și Franța. În urmă cu două săptămâni, Germania a navigat cu două nave militare prin strâmtoare pentru prima dată în ultimele decenii.

Armata chineză a acuzat Germania de creșterea riscurilor de securitate prin traversarea strâmtorii pe 13 septembrie, dar Berlinul a declarat că a acționat în conformitate cu standardele internaționale. A fost pentru prima dată în 22 de ani când o navă militară germană a traversat strâmtoarea.

Aceste traversări sunt extrem de politice și sunt menite să arate Chinei că America și aliații săi nu acceptă pretențiile Beijingului.

Pentru Japonia, este, de asemenea, un alt pas important de la politica sa de lungă durată de a nu contesta direct China.

Joi, secretarul șef al Cabinetului japonez nu a confirmat detaliile operațiunii navale, dar a declarat că Japonia a simțit un puternic sentiment de criză după încălcările repetate ale spațiului aerian de către armata chineză, despre care a spus că au avut loc una după alta într-o perioadă scurtă de timp.

Taiwanul nu a comentat trecerea, însă Ministerul său al Apărării a declarat miercuri că a observat o creștere a numărului de avioane militare chineze care operează în jurul insulei.

”Zonă gri” în Marea Chinei de Est

Bec Strating, profesor de relații internaționale la Universitatea La Trobe din Australia, a declarat că tranzitul raportat de Japonia este „parte a unui model mai larg de prezență navală sporită de către țările din Asia și dincolo de aceasta, care sunt îngrijorate de afirmațiile maritime ale Chinei”.

„Japonia, în special, s-a confruntat cu tacticile 'zonei gri' ale Chinei în Marea Chinei de Est”, a declarat ea pentru agenția de presă AFP.

Potrivit analiștilor, tacticile de război din zona gri vizează slăbirea unui adversar pe o perioadă îndelungată de timp.

Săptămâna trecută Beijingul a trimis pentru prima dată un portavion între două insule japoneze din apropierea Taiwanului. În august, un avion spion chinez a zburat în interiorul spațiului aerian al Japoniei, determinând Tokyo să condamne incursiunea ca fiind „absolut inacceptabilă” și o „încălcare gravă a suveranității”.

Liderii grupului de națiuni Quad - Japonia, Australia, India și SUA - au declarat săptămâna trecută că vor extinde cooperarea în domeniul securității maritime pentru a contracara asertivitatea crescândă a Chinei în Marea Chinei de Sud, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel