O navă de război rusă a tras un foc de avertisment asupra unui vas de pescuit norvegian în Marea Barents

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Sergiy5841
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Sergiy5841

Află în articol mai multe despre incidentul din Marea Barents dintre o navă de război rusă și un vas de pescuit norvegian.

Citește și: Președintele francez Macron a pledat pentru ”o nouă ordine internațională”: Va trebui să regândim relația noastră cu Rusia

O navă de război rusă a amenințat o barcă de pescuit norvegiană în Oceanul Arctic la începutul acestei luni, trăgând un foc de avertisment care a forțat-o să plece, potrivit comandantului bărcii.

Incidentul a avut loc pe 12 septembrie în Marea Barents, în largul coastei de nord a Norvegiei, și a implicat distrugătorul rusesc Admiral Levchenko, care participa la un exercițiu militar, și o mică barcă de pescuit norvegiană.

„Am fost chemat la radio: 'Aceasta este nava de război rusă, trebuie să părăsiți zona' ”, a declarat căpitanul bărcii norvegiene, Øystein Orten, pentru presa locală. „Am răspuns că nu se pune problema să ne mișcăm. Aveam parâme de tras”, a transmis Orten.

Foc de avertisment

Orten și cei cinci membri ai echipajului său au declarat că nava de război de 163 de metri s-a îndreptat apoi spre barca lor de pescuit de 15 metri, claxonând și trăgând un foc de avertisment care a explodat în apă, în apropierea navei lor. „A fost o explozie puternică, barca noastră se zguduia”, a declarat Orten, adăugând că au navigat rapid la o distanță sigură.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Comun Norvegian a confirmat presei locale că a avut loc o conversație radio între nava de război rusă și vasul de pescuit norvegian, dar a declarat că nu a observat focul de avertisment.

Incidentul a avut loc în zona economică exclusivă (EEZ) a Norvegiei în Marea Barents, care este împărțită între Norvegia și Rusia. În ultimii ani, Kremlinul a efectuat exerciții militare și lansări de rachete în interiorul EEZ a Norvegiei, provocând furia pescarilor norvegieni din zonă.

Ministrul rus de Externe a avertizat săptămâna trecută că Moscova este „pe deplin pregătită să își apere interesele” în Arctica, conform POLITICO.

Balizele de la frontiera cu Estonia

Reamintim că Rusia a mai avut în trecut tensiuni și cu Estonia, atunci când în luna mai a îndepărtat balize care marcau frontiera cu Estonia pe râul Narva.

În total, 24 din cele 50 de geamanduri amplasate pentru a marca rutele de navigație au fost îndepărtate, au declarat oficialii estonieni.

Tensiunile legate de frontieră au crescut de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „astfel de acțiuni sunt inacceptabile”.

„Acest incident de frontieră face parte dintr-un model mai larg de comportament provocator și de acțiuni hibride ale Rusiei, inclusiv la frontierele sale maritime și terestre din regiunea Mării Baltice”, a spus Borell într-o declarație.

Moscova a contestat amplasarea indicatoarelor plutitoare, folosite pentru a împiedica bărcile să se abată în ape străine, și a contestat locațiile planificate pentru aproximativ jumătate din cele 250 de balize, a declarat serviciul de pază a frontierei din Estonia, conform BBC.

Citește în continuare aici: UE condamnă acțiunea Rusiei prin care a îndepărtat balize care marcau frontiera cu Estonia - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel