O navă de război rusă a tras un foc de avertisment asupra unui vas de pescuit norvegian în Marea Barents

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Sergiy5841
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Sergiy5841

Află în articol mai multe despre incidentul din Marea Barents dintre o navă de război rusă și un vas de pescuit norvegian.

Citește și: Președintele francez Macron a pledat pentru ”o nouă ordine internațională”: Va trebui să regândim relația noastră cu Rusia

O navă de război rusă a amenințat o barcă de pescuit norvegiană în Oceanul Arctic la începutul acestei luni, trăgând un foc de avertisment care a forțat-o să plece, potrivit comandantului bărcii.

Incidentul a avut loc pe 12 septembrie în Marea Barents, în largul coastei de nord a Norvegiei, și a implicat distrugătorul rusesc Admiral Levchenko, care participa la un exercițiu militar, și o mică barcă de pescuit norvegiană.

„Am fost chemat la radio: 'Aceasta este nava de război rusă, trebuie să părăsiți zona' ”, a declarat căpitanul bărcii norvegiene, Øystein Orten, pentru presa locală. „Am răspuns că nu se pune problema să ne mișcăm. Aveam parâme de tras”, a transmis Orten.

Foc de avertisment

Orten și cei cinci membri ai echipajului său au declarat că nava de război de 163 de metri s-a îndreptat apoi spre barca lor de pescuit de 15 metri, claxonând și trăgând un foc de avertisment care a explodat în apă, în apropierea navei lor. „A fost o explozie puternică, barca noastră se zguduia”, a declarat Orten, adăugând că au navigat rapid la o distanță sigură.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Comun Norvegian a confirmat presei locale că a avut loc o conversație radio între nava de război rusă și vasul de pescuit norvegian, dar a declarat că nu a observat focul de avertisment.

Incidentul a avut loc în zona economică exclusivă (EEZ) a Norvegiei în Marea Barents, care este împărțită între Norvegia și Rusia. În ultimii ani, Kremlinul a efectuat exerciții militare și lansări de rachete în interiorul EEZ a Norvegiei, provocând furia pescarilor norvegieni din zonă.

Ministrul rus de Externe a avertizat săptămâna trecută că Moscova este „pe deplin pregătită să își apere interesele” în Arctica, conform POLITICO.

Balizele de la frontiera cu Estonia

Reamintim că Rusia a mai avut în trecut tensiuni și cu Estonia, atunci când în luna mai a îndepărtat balize care marcau frontiera cu Estonia pe râul Narva.

În total, 24 din cele 50 de geamanduri amplasate pentru a marca rutele de navigație au fost îndepărtate, au declarat oficialii estonieni.

Tensiunile legate de frontieră au crescut de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că „astfel de acțiuni sunt inacceptabile”.

„Acest incident de frontieră face parte dintr-un model mai larg de comportament provocator și de acțiuni hibride ale Rusiei, inclusiv la frontierele sale maritime și terestre din regiunea Mării Baltice”, a spus Borell într-o declarație.

Moscova a contestat amplasarea indicatoarelor plutitoare, folosite pentru a împiedica bărcile să se abată în ape străine, și a contestat locațiile planificate pentru aproximativ jumătate din cele 250 de balize, a declarat serviciul de pază a frontierei din Estonia, conform BBC.

Citește în continuare aici: UE condamnă acțiunea Rusiei prin care a îndepărtat balize care marcau frontiera cu Estonia - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel