O navă militară italiană a salvat 36 de migranţi în Mediterana

Marina militară italiană a anunţat joi salvarea a 36 de migranţi de pe o ambarcaţiune în stare precară, în apele internaţionale din largul coastei libiene, transmite AFP. Debarcarea migranţilor ar putea constitui motivul unei noi dispute între ţările europene, arată agenţia.

Nava de patrulare Cigala Fulgosi a întâlnit joi, în cursul unei misiuni din cadrul operaţiunii italiene Mare Sicuro (Mare Sigură) o ambarcaţiune cu migranţi, la 75 de mile marine (circa 140 de km) de Libia, arată un comunicat al marinei. În vasul interceptat se infiltra apă, iar printre cei 36 de migranţi "în pericol de moarte" aflaţi la bord erau şi două femei şi opt copii.

Nava militară italiană a preluat migranţii "conform legilor italiene şi internaţionale".

Chiar înaintea anunţului făcut de forţele navale, ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreaptă Liga şi vicepremier, avertizase că nu va permite debarcarea migranţilor respectivi în ţara sa. El a declarat în timpul unui miting electoral că nu dispune de porturi pentru debarcarea migranţilor de pe Cigala Fulgosi, că este "ministru pentru apărarea frontierelor, blocarea traficanţilor, expulzarea clandestinilor şi protecţia italienilor" şi s-a întrebat ce căuta nava italiană în zonă şi de ce nu a aşteptat intervenţia gărzii de coastă libiene, care a salvat săptămâna aceasta sute de migranţi din Marea Mediterană.

AFP remarcă similitudinea între evenimentul de joi şi cazul navei Diciotti al gărzii de coastă italiene, la bordul căreia zeci de migranţi au rămas blocaţi timp de zece zile, înainte ca Salvini să accepte debarcarea lor în Italia. Pentru rezolvarea crizei a fost nevoie de un acord de preluare a migranţilor de către Biserica Catolică italiană, Irlanda şi Albania, iar ministrul a fost inculpat pentru sechestrare de persoane. Senatul de la Roma a blocat ulterior procedura judiciară.

Operaţiunea Mare Sicuro are în special rolul de a proteja platformele petroliere şi pescarii dintre Sicilia şi Libia, iar Cigala Fulgosi avea, conform precizărilor marinei, şi misiunea de a proteja de la distanţă nava italiană Capri, trimisă în portul libian Tripoli pentru a acorda sprijin logistic gărzii de coastă a Libiei.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au făcut apel la solidaritate internaţională pentru primirea celor 36 de migranţi, subliniind că trimiterea lor înapoi în Libia ar încălca legislaţia internaţională, având în vedere violenţele şi abuzurile la care ar putea fi expuşi.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, care participa joi la summitul european de la Sibiu, a dat asigurări că situaţia va fi rezolvată "în scurt timp", consemnează DPA. El a precizat că a cerut ajutor omologilor săi, iar Malta, Franţa şi Luxemburg s-au oferit să preia o parte din grupul de migranţi. Germania, Spania şi Portugalia ar putea de asemenea să se implice; "prietenii noştri europeni s-au arătat foarte dispuşi" să ajute, a mai spus prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel