O navă românească, încărcată cu sulfat de amoniu, s-a ciocnit cu altă navă în portul Reni şi era să se scufunde. A adus aminte de filmul Explozia şi de tragedia de la Mihăileşti

Fotografie de la Martin Damboldt, Pexels
Fotografie de la Martin Damboldt, Pexels

O navă românească, încărcată cu sulfat de amoniu, a fost lovită de o ambarcaţiune sub pavilion Comoros şi a început să ia apă. Incidentul a avut loc în portul Reni, din Ucraina. 

“Un accident de navigaţie a avut loc astăzi la ora 15.45 în zona portului Reni. O navă sub pavilion Comoros ce transportă animale vii a intrat în coliziune cu o navă cu pavilion român ce transportă sulfat de amoniu. În urma accidentului nava fluvială cu pavilion român a suferit o gaură de apă şi a fost adus un împingător în asistenţă pentru a o împinge în malul drept şi pentru a se evita astfel scufundarea acesteia. Nava maritimă nu a suferit daune şi este ancorată în rada portului Reni la malul stâng. Reprezentanţi ai Căpităniei Portului Galaţi s-au deplasat la faţa locului”, a precizat Autoritatea Navală Română.

Incidentul a adus aminte de scenariul filmului Explozia 

În 1972, Mircea Drăgan a făcut filmul "Explozia", după un scenariu de Ioan Grigorescu. Filmul are ca subiect un fapt real petrecut în 1970, incendiul navei Vrachos (rebotezată și folosită la filmări ca Poseidon) pe care s-au încărcat 3.700 din 4-000 de tone de azotat de amoniu și care, prin explozie, amenința cu distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic. 

Nava „Poseidon”, înregistrată sub pavilion panamez, transportă 4.000 de tone de îngrășăminte agricole (azotat de amoniu). Un incendiu izbucnește în sala mașinilor și există pericolul ca întreaga navă să fie cuprinsă de flăcări. Înainte de a părăsi nava, sărind în apă, echipajul reușește să trimită un SOS care este recepționat la căpitănia Portului Galați. Căpitănia Portului, Secretarul de partid și Primarul orașului își dau seama de repercusiunile exploziei navei. Practic întreg orașul Galați ar fi fost șters de pe harta României datorită efectului direct al exploziei navei combinat cu explozia secundară – așa cum este subliniat în film – a Fabricii de Oxigen Lichid situată în incinta Combinatului Siderurgic Galați, se arată pe Wikipedia.

În film au jucat Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Mircea Diaconu şi Draga Olteanu Matei, printre alţii. 

În 2004, tragedie la Mihăileşti din cauza azotatului de amoniu 

Pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.

Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav.

Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel