Imaginile din satelit sugerează că se lucrează la un al doilea tunel la instalația de testare nucleară Punggye-ri, potrivit think tank-ului american.
Coreea de Nord a finalizat în esență lucrările de restaurare la instalația sa de testare nucleară Punggye-ri și pare să extindă activitatea de construcție a unui al doilea tunel, potrivit unei noi analize a Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Grupul de reflecție din Washington DC a declarat că imaginile comerciale prin satelit pe care le-a obținut din 14 iunie au arătat „o activitate minoră” la tunelul nr. 3”, indicând că lucrările de renovare și construcție din ultimele patru luni [au fost] în esență finalizate, iar tunelul este acum gata pentru cel de-al șaptelea test nuclear de multe ori speculat”.
Acesta a adăugat că pare să existe „o activitate de construcție nouă” la tunelul nr. 4, „sugerând cu tărie un efort de a-l reactiva pentru potențiale teste viitoare”.
După ce au efectuat un număr record de teste cu rachete în acest an, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia cred că Phenianul se pregătește pentru primul său test nuclear în cinci ani. Punggye-ri a fost dezmembrat în 2018 – în timp ce Coreea de Nord a împărtășit imagini ale intrărilor tunelului aruncate în aer – în timp ce țara începea o scurtă perioadă de diplomație la nivel înalt privind denuclearizarea.
Analiza CSIS a spus că imaginile au arătat noi materiale de construcție lângă intrarea în portalul de la Tunelul nr. 4, care a fost distrus în 2018.
„Amploarea daunelor reale din interiorul tunelurilor din cauza dezactivării a fost neclară, iar acești noi indicatori de activitate sugerează că dezactivarea nu a fost completă, așa cum este cazul tunelului nr. 3”, a spus think tank-ul.
Punggye-ri a fost folosit ca loc de teste nucleare timp de mai bine de 10 ani, din 2006, iar acolo au avut loc șase teste.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat săptămâna trecută că au existat indicii că unul dintre pasajele cunoscute sub numele de izolații de la Punggye-ri a fost redeschis, posibil în pregătirea unui test nuclear. Acesta a spus că țara a continuat, de asemenea, să își extindă instalațiile cheie la principalul său site nuclear Yongbyon, conform AlJazeera.
Doi consilieri de rang înalt ai preşedinţilor Joe Biden şi Xi Jinping au avut luni o discuţie 'productivă' şi 'deschisă', a indicat Casa Albă, pentru care acest tip de contact este destinat în principal 'gestionării' rivalităţii dintre cele două puteri, notează AFP.
Întâlnirea de la Luxemburg dintre Jake Sullivan, principalul consilier diplomatic al preşedintelui american, şi omologul său Yang Jiechi, care deţine aceeaşi funcţie pe lângă preşedintele chinez, a durat patru ore şi jumătate, potrivit o responsabilă cu rang înalt din executivul american.
Într-un comunicat, Casa Albă a evocat un schimb de opinii 'deschis' şi 'productiv', în cursul căruia Jake Sullivan 'a subliniat importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare'.
Consilierul lui Joe Biden 'a repetat poziţia noastră de lungă durată legată de o singură Chină, precum şi poziţiile şi îngrijorarea noastră cu privire la acţiunile coercitive şi agresive ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan', a spus ea. Prin urmare, el a reafirmat aşa-numita politică de 'ambiguitate strategică' prin care Statele Unite recunosc diplomatic China comunistă, dar în acelaşi timp sprijină militar Taiwanul.
Preşedintele american a părut recent că pune în cauză acest echilibru diplomatic delicat, afirmând că Statele Unite vor apăra militar insula autonomă dacă Beijingul o invadează.
Pe de altă parte, consilierul său i-a spus omologului său, conform sursei de la Casa Albă, că China şi Statele Unite 'ar trebui să poată coopera' în ceea ce priveşte Coreea de Nord care şi-a înmulţit tirurile de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, şi care, potrivit Washingtonului, se pregăteşte să efectueze un test nuclear. Responsabila americană a făcut cunoscut că contactele dintre oficiali americani şi chinezi nu sunt menite să producă anunţuri de cooperare concretă între cele două superputeri (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu