Multinaționala suedeză a continuat să exporte tehnologii care ar putea fi folosite de armata moscovită.
Presa suedeză l-a acuzat pe gigantul tehnologic Ericsson că sprijină armata rusă cu produsele sale, care sunt vândute companiilor de telefonie mobilă, dar pot fi folosite și în scopuri militare. O încălcare a sancțiunilor UE, potrivit Ekot, serviciul de știri al postului național de radio, citat de Europa Today. Dar și o contradicție cu privire la angajamentul declarat al multinaționalei de a rupe legăturile comerciale cu clienții ruși.
Ericsson împreună cu Nokia, simbolul hi-tech-ului scandinav, a respins acuzațiile, subliniind că exporturile sale privesc doar software și suport tehnic și au fost autorizate de autoritățile suedeze competente, în deplină conformitate cu sancțiunile.
Povestea a stârnit reacții nu la Stockholm, care odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina și-a abandonat neutralitatea istorică cerând aderarea la NATO, dar și în restul Europei, miniștrii din opt țări UE cerând Bruxelles-ului să intervină pentru a închide procesul legal care are lacune ce permit să continue furnizarea către Rusia așa-numitelor produse cu dublă utilizare, utilizabile atât în scopuri civile, cât și de război.
În urma izbucnirii conflictului din Ucraina, Ericsson, ca și alte multinaționale occidentale, se angajase să-și suspende activitățile în Rusia și în august a declarat că va părăsi țara. Potrivit datelor furnizate de gigantul tehnologic, această mișcare a dus la un decalaj bugetar de 900 milioane SEK (81 milioane USD). Și a dus la concedierea a 400 de angajați cu sediul în Rusia.
Totuși, suspendarea activităților nu a fost totală. Multinaționala ar fi continuat să vândă produse cu dublă utilizare, utilizabile atât în scopuri civile, cât și în scopuri de război, cerând guvernului să profite de scutirile prevăzute de sancțiunile UE.
Ericsson nu a fost singura companie suedeză care a făcut acest lucru, dar dintre cele 33 de cereri de scutiri care au ajuns de la începutul războiului până la jumătatea lunii august la Inspectoratul pentru Produse Strategice din Stockholm, 12 au vizat multinaționala tehnologică și au inclus și echipamente pt. retele și telefoane mobile. Potrivit Ekot, Ericsson a primit aprobare de export în doar 7 cazuri, dar nu este clar pentru ce tip de produse.
”Ericsson, după cum s-a declarat anterior, a suspendat operațiunile și livrările către clienți în aprilie și își continuă închiderea ordonată în Rusia. Autoritățile suedeze și UE au acordat Ericsson și altor companii scutiri limitate pentru furnizarea de asistență tehnică și software-ul necesar pentru întreținerea rețelelor publice de telecomunicații civile. Aceste scutiri expiră până la sfârșitul anului, iar Ericsson este și va rămâne pe deplin în conformitate cu sancțiunile suedeze, europene și americane”, arată compania într-un comunicat.
”Ericsson nu a încălcat nicio sancțiune, deoarece a obținut aprobarea, dar este totuși în contrast puternic cu declarația din raportul din al doilea trimestru care anunță suspendarea”tuturor livrărilor către clienții din Rusia”, a spus Haulund Vollesen, analist la Jyske Bank, una dintre cele mai mari bănci daneze.
În februarie 2022, ca parte a celui de-al doilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în contextul atacului asupra Ucrainei, UE a interzis toate exporturile de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare către Moscova.
Produsele cu dublă utilizare pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și în scopuri militare. Termenul include și toate bunurile care au o utilizare neexplozivă sau care contribuie în vreun fel la fabricarea armelor nucleare sau a altor dispozitive explozive.
Acestea includ, de exemplu, drone, materiale nucleare, telecomunicații și tehnologii de securitate a informațiilor, senzori și lasere, diverse software-uri, instrumente de vedere pe timp de noapte, echipamente de producție chimică.
Deoarece articolele cu dublă utilizare sunt utilizate în principal în scopuri civile, potențialul lor de abuz nu este adesea evident la prima vedere. În mâini greșite, totuși, ele reprezintă o amenințare la adresa păcii internaționale și a intereselor de securitate ale UE și ale statelor sale membre. Datorită faptului că aceste produse pot fi clasificate pentru uz civil și apoi transformate în scopuri de război, UE a creat un grup operativ pentru identificarea lor.
Din cauza ambiguității acestor produse, multe companii continuă să le trimită în Rusia, evitând uneori sancțiuni. Este cazul germanului Riol Chemie GmbH, acuzat că a continuat să trimită produse chimice și echipamente de laborator grupului rus Chimmed fără autorizație de export. Din acest motiv, Lituania a îndemnat Uniunea Europeană să intensifice controalele și să înăsprească criteriile pentru exportul de bunuri cu dublă utilizare în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci