O nouă alarmă în Taiwan: 7 nave și 45 de avioane din China au fost detectate în apropierea insulei

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Ministerul Apărării din Taipei a declarat că 25 de avioane au traversat linia mediană a strâmtorii, care servește drept graniță teritorială neoficială între China și ceea ce Beijingul consideră o ”provincie rebelă”.

Mișcarea Chinei a venit în timp ce vizita unei delegații bipartizane a Congresului Statelor Unite este în desfășurare pe insulă, a șaptea de la începutul anului. Poate că nu are aceeași importanță ca vizita lui Nancy Pelosi, dar misiunea menționată mai sus, condusă de democratul Stephanie Murphy, a înfuriat totuși Partidul Comunist Chinez.

Un mesaj clar sosise într-adevăr de pe continent la adresa de la Washington. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a vorbit despre ”determinarea de nezdruncinat” a Chinei împotriva ingerințelor externe în problema taiwaneză.

Purtătorul de cuvânt și-a exprimat apoi ”nemulțumirea puternică” și opoziția fermă ”față de vizita delegației SUA, care, printre altele, s-a întâlnit cu președintele insulei, Tsai Ing-wen, pentru a reitera sprijinul Washingtonului la Taipei în fața presiunii exercitate de Beijing. 

Poziția Taiwanului și răspunsul Chinei

Întâlnirea cu Tsai a ajutat și misiunea SUA să pună pe masă semnarea unui acord de liber schimb între Washington și Taipei. O eventualitate sperată și de însăși președintele insulei, care a mulțumit celor opt membri ai Congresului pentru vizită, o vizită care, în opinia sa, ar confirma sprijinul Washingtonului pentru Taiwan, în special ”după ce China a efectuat exerciții militare prelungite în zonă”.

”Vreau să profit de această ocazie pentru a le spune prietenilor noștri că Taiwan nu va ceda presiunilor. Ne vom apăra instituțiile democratice și modul nostru de viață”, a adăugat Tsai, precizând că Taiwanul ”va aprofunda în mod activ cooperarea cu partenerii democratici pentru a proteja pacea și stabilitatea regiunii”. În ceea ce privește economia, Tsai a promis că va continua să lucreze cu SUA.

”Am anunțat deja că negocierile pentru Inițiativa comercială SUA-Taiwan în secolul 21 vor începe în curând. Credem că prin această inițiativă vom putea semna un acord comercial la standarde înalte, promovând dezvoltarea comerțului bilateral”, a spus Tsai.

În cele din urmă, președintele taiwanez și-a exprimat și speranța semnării unui acord de dublă impozitare pentru a crea un mediu investițional mai bun. ”Sper să pot conta pe sprijinul dumneavoastră”, a adăugat el, adresându-se membrilor delegației Congresului.

Răspunsul chinez, după cum am menționat, nu a întârziat să apară. Navele și avioanele Beijingului s-au deplasat amenințător spre insulă.

Arme și diplomație

Am vorbit despre delegația SUA. Merită să-i analizăm membrii, deoarece Stephanie Murphy, născută la Hanoi din părinți vietnamezi, se numără printre parlamentarii care au introdus un proiect de lege care ar permite Statelor Unite să împrumute arme pentru a sprijini Taiwanul. Un proiect de lege, printre altele, similar celui aprobat pentru a împrumuta arme Ucrainei, relateazo Il Giornale.

Reamintim că săptămâna trecută administrația Biden a aprobat vânzarea de arme către Taiwan pentru o valoare de aproximativ un miliard de dolari.

Murphy, direct din Taipei, a spus că aprofundarea relațiilor economice cu Taiwan este ”unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face Congresul în acest moment”, în special prin impulsionarea pentru un ”acord de liber schimb de înaltă calitate” între cei care activează.

Alți parlamentari americani care vizitează Taiwan sunt democratul Hawaii Kaiali'i Kahele și republicanii Scott Franklin din Florida, Joe Wilson din Carolina de Sud, Andy Barr din Kentucky, Darrell Issa din California, Claudia Tenney din New York și Kat Cammack din Florida.

Citește și:

SUA promit că vor respinge orice tentativă de invadare a Taiwanului: Amenințarea e clară!

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat pentru Bloomberg că există o „amenințare distinctă” a acțiunii militare chineze împotriva Taiwanului și că SUA vor „împinge orice efort de a schimba status quo-ul.

Într-o avanpremieră a unui interviu cu David Rubenstein la emisiunea Bloomberg „The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations” lansat joi, 8 septembrie, gazda l-a întrebat pe Sullivan dacă există vreun scenariu în care China ar putea invada Taiwan. Sullivan a răspuns spunând că „rămâne o amenințare clară că ar putea exista o contingență militară în jurul Taiwanului”.

Sullivan a subliniat că Beijingul și-a consolidat politica oficială de a nu renunța la invazia Taiwanului. El a spus că invazia rămâne o opțiune potențială pentru „reunificarea” Taiwanului.

Acesta a afirmat că poziția Chinei față de strâmtoarea Taiwan s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce a spus el este evidențiat de „tulburarea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan”. Consilierul Casei Albe a acuzat China că întreprinde acțiuni care „subminează pacea și stabilitatea”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel