O nouă amenințare globală: virusul Oropouche

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Brazilia a raportat primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche, o boală puțin cunoscută, dar extrem de periculoasă, transmisă prin înțepăturile unor musculițe și țânțari infectați. 

Două femei sub 30 de ani au devenit primele victime cunoscute ale acestui virus, conform anunțului făcut de Ministerul Sănătății din această țară.

Simptomele și confuzia cu febra denga

Cele două femei prezentau simptome similare celor din cazul febrei Dengue (denga), o altă boală transmisă de țânțari, ceea ce a dus inițial la confuzie în diagnosticare. Virusul Oropouche a fost detectat pentru prima dată în Trinidad și Tobago în 1955 și se transmite în principal prin înțepăturile unor musculițe din mai multe familii de Diptera nematocerene, deși poate fi răspândit și de țânțari.

Precauții

„Este foarte important să subliniem că, potrivit cunoștințelor noastre actuale, virusul nu se transmite direct de la om la om”, a declarat cercetătoarea italiană în domeniul bolilor infecțioase, Concetta Castilletti. Astfel, călătorii care vizitează regiunile afectate nu pot transmite virusul în alte zone ale lumii.

Autoritățile din Brazilia investighează rapoartele recente conform cărora femeile însărcinate ar fi putut transmite virusul copiilor lor nenăscuți, potrivit Organizației Panamericane a Sănătății (PAHO/OPS).

2. Focar de f... (focar-de-febra-dengue-in-bangladesh--cu-aproape-500-de-decese--boala-se-transmite-prin-muscatura-tantarilor_73081300.jpg)

Sursa: Freepik

Răspândirea virusului Oropouche

Cele mai multe cazuri au fost raportate în regiunea amazoniană a Braziliei, dar focare și cazuri izolate au fost semnalate în alte părți ale Americii Latine. Virusul a fost detectat în Brazilia, Bolivia, Peru, Cuba și Columbia, cu un total de peste 7.700 de cazuri raportate până acum în acest an, dintre care 7.236 doar în Brazilia.

Virusul provoacă simptome similare cu dengue, incluzând febră, dureri musculare, rigiditate articulară, dureri de cap, vărsături, greață, frisoane și sensibilitate la lumină, conform Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Cazurile severe pot duce la complicații grave, cum ar fi meningita. Simptomele apar de obicei între patru și opt zile după înțepătura insectelor infectate și durează între trei și șase zile.

Măsuri de protecție

În lipsa unor tratamente sau vaccinuri specifice, cea mai bună protecție este evitarea mușcăturilor de musculițe și țânțari. Măsurile de protecție includ acoperirea picioarelor și brațelor, utilizarea unui repelent puternic împotriva insectelor și folosirea plaselor cu ochiuri fine, deoarece țânțarii pot trece prin plasele tradiționale.

O analiză publicată în revista Lancet la începutul acestui an a numit virusul Oropouche „o boală neglijată prototipică,” subliniind potențialul său de a se răspândi pe scară largă și de a provoca probleme serioase de sănătate. Laboratorul condus de Castilletti a detectat primele două cazuri înregistrate vreodată în Europa, la doi pasageri care s-au întors în Italia după o călătorie în Cuba, transmite news.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel