O nouă amenințare pandemică: Virușii zombi arctici din Siberia ar putea declanșa o criză sanitară de proporții

Fotografie de la Bren Pintelos, Pexels
Fotografie de la Bren Pintelos, Pexels

Încălzirea climei Pământului poate elibera viruși zombi, iar oamenii de știință plănuiesc o rețea de monitorizare a Arcticii pentru a preveni următoarele epidemii.

O nouă și bizară amenințare pandemică ar putea izbucni în viitorul apropiat, avertizează oamenii de știință, pe măsură ce virușii antici înghețați în permafrostul arctic devin o sursă potențială de epidemii majore de boli, scrie The Guardian.

Specialiștii avertizează că încălzirea climei Pământului ar putea duce la eliberarea acestor microbi, cunoscuți sub numele de "viruși zombi", din tulpinile lor înghețate, declanșând astfel o urgență medicală globală.

Studiile recente au identificat tulpini ale acestor viruși în permafrostul arctic, alimentând temerile cu privire la o posibilă pandemie provocată nu de o boală nouă, ci de o boală din trecutul îndepărtat al omenirii. În lumina acestor descoperiri, oamenii de știință au început să dezvolte o rețea de monitorizare a Arcticii, cu scopul de a identifica rapid cazurile de boli cauzate de acești viruși antici.

Geneticianul Jean-Michel Claverie de la Universitatea Aix-Marseille a subliniat că accentul actual al analizelor privind amenințările pandemice se concentrează pe regiunile sudice, cu puțină atenție acordată focarelor potențiale din nord. În urma descoperirilor recente, oamenii de știință încearcă să anticipeze și să prevină riscurile asociate eliberării virușilor zombi.

Studiile anterioare au demonstrat că virușii înghețați din permafrost pot rămâne infecțioși chiar și după mii de ani. În 2014, Claverie a condus o echipă care a izolat virusuri vii în Siberia, arătând că acestea pot infecta organismele unicelulare. Alte cercetări din 2023 au identificat mai multe tulpini virale diferite, unele cu o vechime de 48.500 de ani.

Pericolul imediat provine nu doar de la topirea permafrostului, ci și de la schimbările aduse de dispariția gheții marine arctice. Oamenii de știință atrag atenția asupra riscului major generat de operațiuni miniere și industriale care se extind în Siberia, eliberând astfel agenți patogeni într-un mediu propice dezvoltării și răspândirii lor.

În fața acestor provocări, oamenii de știință colaborează cu UArctic, Universitatea Arcticii, pentru a dezvolta facilități de carantină și pentru a furniza expertiză medicală specializată. Scopul este să se identifice rapid cazurile și să se ofere tratament local, limitând astfel riscul de epidemii globale.

Specialiștii subliniază importanța pregătirii pentru această amenințare tangibilă și solicită o abordare preventivă. Problema devine cu atât mai urgentă cu cât oamenii de știință estimează că permafrostul ar putea conține viruși cu o vechime de până la un milion de ani, anterior speciei umane.

În acest context, rețeaua de monitorizare a Arcticii devine esențială pentru prevenirea potențialelor epidemii și pentru protecția sănătății globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel