Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că dezvoltă în prezent noi teste pentru depistarea sportivilor dopaj.
Aceste teste au la bază picături uscate de sânge și o nouă metodă "care ar putea schimba datele" în vederea Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing, informează AFP, preluată de Agerpres.
AMA a semnat protocolare de colaborare cu şapte organizaţii antidoping (OAD), între care agenţiile americană (USADA), elveţiană, australiană, chineză, japoneză precum şi Agenţia de controale internaţionale (ACI) şi Comitetul Internaţional Olimpic, în cadrul dezvoltării şi desfăşurării acestei metode, pe care o califică drept "promiţătoare".
"Începând din martie 2019, un comitet director supervizează evoluţia acestui proiect, în vederea punerii la punct a unor teste de detectare pe baza picăturilor uscate de sânge, care să poată fi aplicate în analizele de rutină, la timp pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2022, de la Beijing", a indicat agenţia într-un comunicat.
Însă AMA a adăugat că doreşte, totodată, să "stabilească aspectele" acestor noi teste, "care ar putea fi introduse la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2020, de la Tokyo". În acest scop, au fost stabilite două grupuri de lucru, care şi-au început deja activitatea, unul dedicat prelevărilor şi transportului eşantioanelor, iar celălalt însărcinat cu analizele şi conservarea acestora.
"Participanţii la acest proiect au convingerea că testele de depistare pe baza picăturilor uscate de sânge ar putea schimba datele pentru comunitatea antidoping", a declarat Olivier Rabin, unul dintre responsabilii AMA.
Printre avantajele posibile ale noilor teste se numără simplificarea prelevării de eşantioane, fiind necesară doar o picătură de sânge din deget pentru testare, costurile mult mai mici pentru transportul eşantioanelor, spaţiul mult mai redus necesar pentru păstrarea eşantioanelor, precum şi reducerea degradării acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu