Turiștii care vizitează satele săsești din Transilvania se vor putea caza în curând într-o casă reconstruită în stil tradițional, fosta casă parohială din Criț, care asigură un nivel de confort adecvat cerințelor zilelor noastre.
Turiștii care vizitează satele săsești din Transilvania se vor putea caza în curând într-o casă reconstruită în stil tradițional, fosta casă parohială din Criț, care asigură un nivel de confort adecvat cerințelor zilelor noastre.
Fosta casă parohială din Criț a fost inaugurată sâmbăta aceasta, în urma unui proces elaborat de reconstrucție după planurile vechii clădiri datând din secolul al XIX-lea.Denumită în prezent Casa Kraus, după numele preotului care a pus bazele casei inițiale, locația va asigura condiții de cazare premium în această zonă.
Delimitată de zidul de fortificare al cetății din Criț, Casa Kraus, oferă 9 camere de cazare spațioase, decorate cu piese unicat de mobilier săsesc. Restaurantul - cramă are o capacitate de 60 de locuri și dispune de o bucătarie care va combina rețetele vechi tradiționale cu tendințele culinare internaționale. În curtea casei va fi amenajată o grădină de legume proprie, care va servi exclusiv preparării mâncărurilor servite aici.
Mai mult, Fundația Michael Schmidt, cea care a finanțat reconstrucția casei, își propune să găzduiască grupuri de copii în tabere educative pentru ca micuții să învețe meștesuguri vechi săsești, dar și istoria locului povestită de sașii care se întorc în fiecare an pe aceste meleaguri.
Printre proiectele viitoare, aflate pe lista Fundației, se numără sprijinirea învățământului în limba germană din Transilvania și restaurarea a două noi gospodării din satul Criț, datând din secolul al XVIII-lea.
Despre Săptămâna Haferland
Inaugurarea Casei Kraus a avut loc în cadrul Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural din România, dedicat promovării acestei regiuni.
Aflat la cea de-a doua ediție, evenimentul are loc în perioada 15 - 24 august 2014 și include numeroase manifestări cultural - artistice.
Vizitatorii pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumeții prin pădure și trasee cu bicicleta, precum și alte activități de petrecere a timpului liber.
Săptămâna Haferland urmărește promovarea mai multor localități pitorești din Țara Ovăzului în rândul sașilor, precum și a turiștilor din România, și nu numai.
Pe lângă Viscri, Sighișoara și Rupea, localități deja bine-cunoscute dincolo de granițele țării, participanții vor avea ocazia să descopere locuri de poveste din Saschiz, Criț, Fișer, Meșendorf și Roadeș.
Ediția de anul acesta se desfășoară sub înaltul patronaj al domnului Dr. Günter Krings, Secretar de Stat în Ministerul de Interne în Germania și Membru în Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius – Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag și al domnului Ovidiu Victor Ganţ, Deputat în Parlamentul României din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Peter Maffay / Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Mihai Eminescu Trust și Consiliul Local Bunești, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.
Investițiile realizate în acest scop, până în prezent, sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes.
În afară acestei săptămâni culturale, fundațiile s-au implicat în alte proiecte precum restaurarea clădirilor de patrimoniu și susținerea consolidării bisericilor fortificate, programe umanitare dedicate ajutorării membrilor comunității și a copiilor, conservarea biodiversității zonei și susținerea micilor producători de produse tradiționale, susținerea educației în limba germană, inițiative culturale incluzând filme documentare, cărți și albume fotografice, concerte, precum și evenimente organizate de către autoritățile locale și Biserica Evanghelică CA.
Regiunea a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Despre Fundația Michael Schmidt
Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Țara Ovăzului și nu numai.
Printre proiectele implementate de fundație se numără: ajutorarea victimelor inundațiilor în anul 2010 în județul Botoșani, susținerea Fundației Peter Maffay în inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roadeș, participarea la proiectele UNICEF privind prevenirea abandonului școlar, susținerea Premiului Cultural Săsesc, sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul „Clasic e fantastic”sau „Musica Coronensis“, finanțarea a două locuri pentru copii în „Casa Prietenia”, restaurarea Orgii Bisericii din Criț și producția filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”. Cel mai recent proiect realizat de Fundația Michael Schmidt este reconstrucția vechii case parohiale din Criț după planurile inițiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News