O nouă boală de rinichi face ravagii în România. Ce analize trebuie făcute o dată pe an

foto: Freepik
foto: Freepik

Alertă medicală în România după ce s-au înregistrat tot mai multe cazuri. 

Vorbim despre boala cronică de rinichi. 

1 din 10 români suferă de această afecțiune. Ce putem face pentru a preveni instalarea bolii cronice de rinichi care pare să fi pus stăpânire pe România în ultimii ani?

Jurnalistul Victor Ciutacu s-a arătat realmente îngrijorat de noul "fenomen" clinic: Citesc că în România sunt aproape 2 milioane de oameni afectați de o boală cronică de rinichi. Noi nu suntem 20 de milioane nici cu ăia plecați! Înseamnă 1 din 10! Ce-i cu boala asta?

Alexandru Rafila a oferit mai multe informații în emisiunea Punctul culminant de la România TV:

Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și mai ales diabetul distrug rinichii. E unul dintre efectele acestor boli. Mai ales diabetul! Ori diabetul este descoperit de multe într-o fază în care oamenii nu-l recunosc, nu se duc la controlul preventiv... și lucrul ăsta duce, încet încet, la instalarea unei insuficiențe renale progresive, adică rinichiul nu mai reușește să elimine toate substanțele...

La început nu se manifestă. Este o boală tăcută, în fazele inițiale, faza I - II a bolii cronice renale sunt manifestări minime, omul pare normal. Și din cauza asta noi am introdus, pentru prima dată, niște teste de screening pe care le prescrie în fiecare an medicul de familie, două analize simple, suportate de stat. E vorba de rata filtrării glomerurale, analize de urină, și mai există una - un raport care se calculează între albumina și creatinina care se găsesc în urină.

Sunt analize foarte ușor de făcut, sunt decontate și se pot face periodic. Dacă apar dezechilibre în rezultatul acestor analize, atunci se mai face un test după câteva luni și, ulterior, se ajunge în situația în care medicul de familie trebuie să te trimită la nefrolog. Nefrologul te evaluează, îți apreciază gradul bolii, se fac atunci și alte teste care sunt mai complexe, la fel, decontate de stat. Îți face un regim terapeutic dar și un regim dietetic pentru că, de cele mai multe ori, boala renală necesită și un anumit regim dietetic. De exemplu, o dietă hiperproteică nu e bună pentru boala cronică de rinichi.

Dacă se ajunge la o fază avansată a bolii renale, atunci ești într-o situație în care insuficiența este foarte serioasă și sunt doar două soluții: una este să faci dializă, o procedură destul de neplăcută pentru că trebuie să te duci de trei ori pe săptămână să faci 3-4 ore de dializă, și varianta B care este transplantul. Noi nu prea suntem campioni la transplant, nu pentru că nu avem posibilitatea să-l facem ci pentru că nu prea suntem obișnuiți să donăm organe. Clinici care fac transplant sunt în București, Cluj, Iași, dar gândiți-vă că celebrul Institut de transplant de la Cluj face 60 de transplanturi pe an, deci unul pe săptămână. Nu trebuie neapărat să facem niște spitale dedicate numai transplantului, nu există nicăieri în lume clinici care să facă exclusiv transplant - a spus ministrul Sănătății.

Începând cu 1 iulie 2023, populația adultă din România beneficiază gratuit de cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a Bolii Cronice de Rinichi - rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină. Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel