Nicoleta Pauliuc și Gabriel Toncean propun educația nutrițională ca materie în școli.
Lege pentru nutriția copiilor, discutată în Parlament! "Să învățăm principiile unei vieți sănătoase." Asta își propune seria dezbaterilor, deschisă astăzi în Parlamentul României de senatoarea Nicoleta Pauliuc și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Gabriel Toncean. Statisticile sunt îngrijorătoare, așa că e nevoie de o mai mare atenție pentru nutriție, sport, mișcare, susțin inițiatorii.
În cadrul dezbaterii privind sănătatea copiilor, senatoarea Nicoleta Pauliuc a prezentat un nou proiect de lege care a primit aprobarea comisiilor parlamentare și se concentrează pe prevenirea și combaterea efectelor băuturilor energizante. Acest proiect de lege propune interzicerea consumului de băuturi energizante pentru copiii cu vârsta sub 18 ani, restricționarea comercializării lor la o distanță minimă de 1 km față de școli și interzicerea publicității online pentru aceste tipuri de băuturi.
Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sănătate (ANS) a evidențiat că trebuie să acordăm o atenție sporită modului în care ne hrănim. A subliniat, de exemplu, că mulți părinți oferă greșit copiilor sucul de portocale, fără să știe că fructoza din sucul stoarsă poate duce la creșterea rezistenței la insulină, afectând sănătatea copiilor. A promovat consumul de fructe în starea lor naturală pentru a evita astfel de probleme de sănătate.
De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea introducerii educației nutriționale în școli, atât prin formarea cadrelor didactice, cât și prin includerea acestei discipline în curriculum. Acest lucru ar permite copiilor să învețe să aibă un stil de viață sănătos încă de la o vârstă fragedă.
O altă temă abordată a fost importanța educației fizice și a activităților sportive în școli, exemplul fiind dat de prima creșă sportivă din România, situată la Arad. Speakerii au subliniat importanța introducerii mai multor astfel de inițiative pentru promovarea mișcării și sportului în rândul copiilor.
Dezbaterea a fost susținută de date îngrijorătoare privind sănătatea, cum ar fi faptul că 58% dintre adulții români sunt supraponderali, conform raportului OMS din anul precedent, și aproximativ 25% dintre copiii români sunt supraponderali, potrivit unui raport din 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu