Iranul a dezvoltat o nouă dronă de atac pentru Rusia și se pare că va furniza, de asemenea, și rachete de sol.
Shahed-107 a fost descris ca fiind un vehicul aerian fără pilot la bord (UAV) "exploziv și de recunoaștere", posibil echipat cu tehnologie pentru a căuta ținte de mare valoare pe câmpul de luptă, cum ar fi sistemele britanice și americane de rachete cu lansare multiplă folosite de forțele ucrainene.
Câteva unități ale dronei special concepute ar fi fost oferite Rusiei în cadrul unei tranzacții estimate la peste 2 milioane de dolari (1,6 milioane de lire sterline).
Acest lucru reflectă activitatea semnificativă a Iranului care este implicat pentru a sprijini interesele Rusiei în ceea ce privește Ucraina.
Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat anterior Teheranul că a furnizat Moscovei sute de drone de atac unidirecționale cunoscute sub numele de Shahed-131 și Shahed-136 - supranumite "drone sinucigașe", deoarece zboară spre ținte și explodează la impact.
Rusia folosește o combinație de atacuri cu drone și rachete pentru a încerca să penetreze apărarea aeriană a Ucrainei, susținută de Occident, în valuri de atacuri mortale împotriva unor obiective civile și militare din întreaga țară, care s-au intensificat în ultimele zile.
Noua dronă Shahed-107 face parte din familia Shahed-101 de vehicule aeriene fără pilot, cu o coadă în formă de V.
Cu o lungime de aproximativ 2,5 metri și o anvergură a aripilor de trei metri, UAV-ul poate fi lansat de pe un vehicul și se estimează că are o rază de acțiune de până la 1.500 km (932 mile), a precizat o sursă în securitate.
Se crede că este echipat cu un emițător de transmisiune în direct pentru transmiterea de imagini video. Astfel de capacități de recunoaștere înseamnă că drona ar putea fi folosită pentru a identifica ținte pe linia frontului ucrainean pentru ca alte drone sau sisteme de armament să fie lovite.
Sursa din securitate a afirmat că forțele de securitate iraniene au efectuat un test cu rușii la o bază aeriană din centrul Iranului, care a inclus dronele Shahed-107 și Shahed-136.
Ministerul rus al Apărării și Ministerul iranian de Externe nu au răspuns încă la o solicitare de comentarii.
În septembrie, președintele Iranului a negat că țara sa ar fi trimis drone sau alte arme Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.
"Suntem împotriva războiului din Ucraina", a declarat președintele Ebrahim Raisi, citat în marja Adunării Generale a ONU de la New York.
O sursă ucraineană a declarat că afirmația privind dezvoltarea unui nou tip de dronă este "probabil adevărată".
"Avem îngrijorări uriașe cu privire la posibilele livrări ale tipurilor de drone menționate", a declarat sursa.
"Ofensiva rusă se bazează foarte mult pe dronele iraniene, modernizându-le în mod constant. Ei încearcă să le facă mai rapide pentru a forța apărarea ucraineană să folosească sisteme de apărare aeriană mai scumpe".
Sursa ucraineană a declarat că Rusia este acum capabilă să asambleze singură sistemele Shahed-136 la o instalație din regiunea Tatarstan, la 800 km est de Moscova.
"Capacitatea de producție până în septembrie 2025 ar trebui să fie de aproximativ 4.000 de bucăți pe an", a declarat sursa.
Dacă se confirmă, experții în domeniul apărării au declarat că dezvoltarea de către Iran a unei noi drone ar sublinia capacitățile sale crescânde de producție militară și importanța sa pentru efortul de război al Rusiei.
Michael Clarke, profesor invitat la King's College London, a avertizat: "Dar costurile politice pentru Iran sunt într-adevăr foarte mari, deoarece acest lucru plasează Iranul ferm în tabăra celor care încearcă să răstoarne prin violență actualul sistem internațional".
Parteneriatul ar deveni și mai semnificativ odată cu livrarea rachetelor balistice iraniene de sol către Rusia - mult mai letale și mai greu de doborât decât dronele.
"Din informații de încredere, se pare că Iranul și Rusia au reînnoit acordul de armament, iar Rusia se așteaptă să primească, în curând, sisteme de rachete pentru sol de precizie", a declarat sursa de securitate.
Aceasta include rachete cu o rază de acțiune mai mare de 300 km.
Un oficial american a fost citat de presă la începutul acestei luni, afirmând, de asemenea, că Iranul se pregătește să înceapă să furnizeze Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
Regimul iranian, pe fondul amenințării unor sancțiuni suplimentare și a izolării internaționale, a renunțat anterior să ofere stocurile sale vaste de rachete ghidate cu precizie de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, calculele sale par să se schimbe în urma expirării, în octombrie anul trecut, a sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU menite să limiteze programul de rachete balistice al Iranului, ca parte a unui important acord nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale, care s-a destrămat între timp.
Schimbarea aparentă de politică vine, de asemenea, în contextul în care războiul din Orientul Mijlociu distrage atenția Occidentului de la Ucraina, chiar dacă ofensiva Rusiei pe teren se reintensifică.
Michael Clarke, profesorul invitat la King's College London, a mai declarat că livrarea anticipată de rachete arată că Iranul "a decis, din punct de vedere strategic, cred, să se alieze cu Rusia și, implicit, cu China, pentru că vede o realiniere a politicii mondiale care are loc sub ochii noștri. Iranul crede că acest lucru îl va ajuta să se plaseze de partea care va prevala în cele din urmă", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu