Urmărește emisiunea live


O nouă firmă cehă, INVESTIȚIE de un miliard de euro în termocentrale în Europa

Investitorul ceh Pavel Tykac a înfiinţat compania Seven Energy. Aceasta are în plan să investească peste un miliard de euro în termocentrale din Europa care funcţionează pe bază de combustibili fosili, chiar dacă multe companii de utilităţi pun accentul pe energiile regenerabile, transmite Reuters.

Alegeri prezidentiale 2024

Strategia este una similară cu cea adoptată de o altă companie energetică din Cehia, EPH, care, în ultimii ani, a profitat de pe urma preluării unor termocentrale mai vechi din Germania, Marea Britanie, Italia şi alte state.

[citeste si]

Tykac, care deţine termocentrala de la Chvaletice şi mai multe mine de cărbune din Cehia, a eşuat în prima sa tentativă de a se extinde peste hotare, în urmă cu doi ani, când a pierdut o licitaţie în faţa EPH pentru preluarea unor termocentrale pe bază de lignit din Germania.

Într-un comunicat de presă difuzat joi, Seven Energy a precizat că va fi condusă de foşti manageri de la grupul ceh de utilităţi CEZ, grup controlat de stat, inclusiv de fostul membru în Consiliul de Administraţie Alan Svoboda şi fostul director de trading Michal Skalka.

Energie convențională

"Suntem interesaţi să facem achiziţii dacă putem să adăugăm valoare. Vrem să rămânem în domeniul energiei, în principal pe segmentul energiei convenţionale, unde avem un know-how solid", a spus Svoboda.

Investitorul Pavel Tykac activează pe piaţa energetică din Cehia de peste un deceniu şi este unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia.

”Acest sfârşit va fi mai lent decât preconizează politicienii”

"Credem că sfârşitul surselor convenţionale de energie este inevitabil. Dar credem că acest sfârşit va fi mai lent decât preconizează politicienii", a declarat anterior Pavel Tykac, pentru cotidianul ceh Hospodarske Noviny.

Separat, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat joi că a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale din Bulgaria către compania bulgară Inercom. Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Ore?ec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare.

Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel